Brokerii: Amatorii de dividende contracareaza marcarile de profit

Autor: Vlad Anastasiu 20.04.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri a doua sedinta consecutiva de scaderi, pe o lichiditate nu foarte ridicata insa, cea mai mare corectie din piata la nivelul indicilor fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, de peste 2% sub referinta. Piata a evoluat in schimb in cea mai mare parte a sedintei pe plus, astfel ca variatiile pe indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a fost de doar minus 0,4%, in vreme ce societatile din sectorul energetic, grupate sub indicele BET-NG au pierdut aproape 0,3% fata de cotatia de luni. Valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni din sedinta de ieri s-a ridicat la 6,2 mil. euro, in timp ce rulajul total al BVB a fost de aproape 30,6 mil. euro, diferenta fiind realizata pe piata de obligatiuni. Rulajul pe piata de actiuni a crescut puternic insa in perioada de preinchidere a Bursei, in acelasi timp in care piata a revenit pe scadere la nivelul indicilor.

"Evolutia de luni a fost in stransa legatura cu cele externe si la fel s-a intamplat si astazi (ieri - n. a.), in conditiile in care principalele burse externe au revenit pe crestere. In plus, corectiile pe piata locala nu se accentueaza pentru ca investitorii aduna portofolii, in vederea consolidarii pozitiilor in Adunarile Generale", a declarat Catalin Miron, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere ieba Trust.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de peste 3,1% fata de cotatia de luni, in vreme ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au coborat cu aproape 1,1% fata de referinta. Actiunile SIF5 au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de aproape 7,1 mil. lei.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuat sa evolueze in scadere, cu corectii de 0,7% si respectiv 0,5% fata de referinta.

"S-ar putea ca investitorii sa se opreasca imediat dupa datele de inregistrare ale AGA, ceea ce va duce la o scadere si mai mare a lichiditatii, iar pe fondul rulajelor tot mai mici s-ar putea sa asistam la o crestere a volatilitatii. Chiar daca randamentele nu sunt extraordinar de mari, investitorii prefera sa stranga actiuni", a mai spus Miron.

Reducerea cotatiei indicelui energetic s-a datorat in principal corectiilor inregistrate de titlurile Transelectrica (TEL) si OMV Petrom (OMV), de 1,4% si respectiv 0,6% fata de referinta.

In schimb, titlurile Cemacon Zalau (CEON) au revenit puternic pe crestere, in sedinta de ieri, titlurile producatorului de materiale de constructii urcand cu 14,3%, pe un rulaj de aproape un milion de lei. Si titlurile Siretul Pascani (SRT) au inregistrat o crestere similara, de 14,9% fata de cotatia de luni, pe un rulaj modest de 0,1 mil. lei.

"Revenirea pe plus a pietelor externe a eliminat si o parte din panica investitorilor care s-a manifestat in prima sedinta a saptamanii. In toata aceasta perioada, piata locala va merge intr-o foarte stransa corelatie cu pietele externe, din lipsa de alte repere", a incheiat Miron.

Principalele piete externe evoluau ieri pe plus, cu aprecieri considerabile, cea mai mare crestere din regiune fiind inregistrata de indicele german DAX, de aproape 1,5% fata de referinta. Si piata americana, redata de indicele Dow Jones deschidea sedinta de ieri in urcare, cu un avans de 0,7% fata de cotatia de luni.

De urmarit astazi