Basescu si HP despre sistemul IT al CNAS. E gata sau nu?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 21.04.2010

Sistemul informatic de 120 mil. euro care ar trebui sa ajute statul sa tina evidenta asiguratilor si platitorilor de contributii la sanatate este nefunctional la aproape zece ani de la demararea proiectului, a spus in urma cu o saptamana Traian Basescu, presedintele Romaniei, la un forum dedicat solutiilor de guvernare electronica. Seful statului nu este bine informat, pentru ca sistemul IT este functional, iar singura lui problema este ca trebuie extins, spun, insa folosind o formulare diplomatica, firmele si institutiile implicate.

Care este in fapt situatia? Sistemul IT de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), probabil cel mai discutat proiect IT din Romania, a provocat numeroase scandaluri si controverse inca din momentul desemnarii consortiului castigator condus de firma americana Compaq. HP Romania, una dintre companiile care a contestat castigarea licitatiei de catre Compaq, a preluat insa ulterior proiectul dupa ce HP au cumparat la nivel global Compaq. De-a lungul timpului, sistemul IT a generat numeroase alte controverse, astfel ca declaratiile presedintelui nu au fost o surpriza. "Poate responsabilii romani gasesc o explicatie de ce intarzie atat de mult terminarea sistemului informatic la Sanatate", a spus Basescu.

Fara a dori sa comenteze in mod direct declaratiile sefului statului, Radu Enache - CEO al HP Romania - contrazice ceea ce a spus Traian Basescu. "Sistemul informatic al CNAS este functional, a condus deja la eliminarea unor inregistrari duble a asiguratilor si la identificarea unor abateri de la respectarea normelor asigurarilor medicale de sanatate", a spus Enache. "Cu toate acestea, nu toti furnizorii de sevicii medicale au inteles sa-l utilizeze sau poate ca nu isi doresc inca sa foloseasca acest sistem. Dublarea practic a numarului de utilizatori ai sistemului fata de cerintele initiale si aparitia unor noi reglementari, inclusiv ale UE, impun dezvoltarea solutiei actuale", a mai spus seful HP.

Sub protectia anonimatului, reprezentanti ai companiilor implicate in implementarea proiectului IT de la Casa de Sanatate sunt mult mai directi in a explica situatia, punand, la randul lor, responsabilitatea functionarii sub parametrii optimi ai sistemului in seama statului. "Domnule, sistemul merge daca este folosit", spune unul dintre ei. "Numarati cu cati ministri ai sanatatii am lucrat, uitati-va cati presedinti ai CNAS au existat in ultimii ani. Cereti o statistica cu ritmul platilor facute de stat, vedeti si daca s-au platit toate operatiunile realizate", spune un alt oficial al unei companii de IT implicat de ani de zile in acest proiect. De ce lanseaza atunci presedintele aceste mesaje? "Nu este bine informat", spun sec reprezentanti ai companiilor implicate in proiect. "Ce consilier specializat in probleme de IT are Palatul Cotroceni? Ce om cu expertiza puternica in IT are Guvernul? Exista cineva in administratie care sa raspunda de planurile de IT finantate din bani publici si care sa stie istoricul desfasurarii acestor proiecte si sa si fie ascultat de presedinte si premier?". In discutii neoficiale cu ZF, reprezentanti ai companiilor implicate in acest proiect isi pun si intrebarea daca la nivelul celor mai importanti oameni din stat sunt cunoscute lucruri elementare despre un proiect de informatizare. "Probabil ca unii oameni din ierarhia guvernamentala cred ca un proiect de informatizare este ca o masina: asamblezi piesele si gata. Nu se intelege ca un sistem IT este ca un «organism viu», lucrul la el nu se termina niciodata. Tot timpul apar date noi, informatii noi, cerinte si tehnologii care schimba datele problemei. Nu poti spune aproape niciodata ca lucrul la un sistem IT s-a incheiat si ca nu mai este nimic de facut la el".

Care este opinia reprezentantilor CNAS - institutia care ar trebui sa lamureasca aceste lucruri? Nimeni nu se inghesuie sa-l contrazica pe presedintele Romaniei.

Reprezentantii CNAS nu au raspuns intrebarilor transmise de ZF in urma cu sapte zile pe aceasta tema, insa datele din caietul de sarcini al unei licitatii de 3 milioane de euro pregatite de institutie in vederea extinderii sistemului IT despre care vorbea presedintele Basescu sustin indirect afirmatiile sefului HP. "Sistemul Informatic Unic Integrat (…) asigura urmatorul set de functionalitati: evidenta platitorilor de contributii; gestiunea fondului asigurarilor de sanatate; gestiunea asiguratilor; gestiunea furnizorilor de servicii medico-farmaceutice; asigurarea controlului serviciilor medicale, respectiv distributia documentelor de referinta catre furnizorii de servicii medicale. De asemenea sistemul, dispune de functionalitati de prezentare sintetica a datelor si de functionalitati ERP: financiar-contabilitate, gestiunea investitiilor si a mijloacelor fixe, resurse umane si salarizare, stocuri si achizitii etc.", potrivit datelor din caietul de sarcini disponibil pe site-ul e-licitatie.ro.

De altfel, CNAS nu numai ca nu mentioneaza probleme de functionare a sistemului, ci se asteapta ca eventualele disfunctionalitati sa ii fie semnalate de castigatorul licitatiei. Astfel, CNAS cauta o companie cu afaceri de minimum 2 mil. euro pe an in perioada 2007-2009, care sa evalueze stadiul de implementare a sistemului IT al institutiei, si care sa faca in acelasi timp si recomandari privind modalitatile de extindere a solutiei IT pentru a permite implementarea cardului national de sanatate si a altor prioritati in domeniu ale guvernului.