Copos: Am taiat tot ce se putea taia. Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata

Autor: Mirabela Tiron 20.04.2010

Cele mai mari patru companii ale grupului Ana Holding, respectiv Ana Hotels, Ana Imep, Ana Pan si Ana Teleferic, controlate de omul de afaceri George Copos, au inregistrat in priumul trimestru din acest an o cifra de afaceri de aproape 36,4 milioane de lei (8,7 milioane de euro), in scadere cu 25% fata de perioada similara a anului trecut.



Mai mult, numarul angajatilor din aceste patru companii s-a redus cu 400 de oameni, pana la 1.500 de salariati. La nivel de grup, Copos mai are 2.000 de angajati. "Anul acesta va fi, asa cum am mai spus, mai greu decat anul trecut. In primele trei luni ale acestui an, afacerile la cele patru mari companii pe care le detjn in turism (Ana Hotels si Ana Teleferic), in industria alimentara (Ana Pan) si in industrie (Ana IMEP) au avut scaderi cu peste 20%. Cred asadar ca 2010 va fi un an foarte greu si foarte complicat din toate punctele de vedere", a precizat omul de afaceri George Copos, care controleaza mai multe businessuri prin grupul Ana Holding.

George Copos, 56 de ani, a intrat in business in 1990 dupa ce a deschis o cofetarie in Capitala, pentru ca doi ani mai tarziu sa inceapa importul si distributia de electronice si electrocasnice, fiind timp de aproape 10 ani distribuitor exclusiv al produselor Samsung. In 2008, anul de varf al economiei romanesti in cei 20 de ani de capitalism, afacerile controlate de Copos ajunsesera in jurul a 100 de milioane de euro, insa efectele crizei financiare s-au vazut rapid si in rezultatele raportate de grupul de firme controlat de antreprenorul roman. Dupa cinci, sase trimestre de scaderi consecutive, Copos, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, sustine ca a venit momentul sa investeasca in strainatate.

"Nu avem alta solutie decat sa iesim in strainatate. Vom merge catre Georgia cu industria alimentara si cu investitii imobiliare, o tara in care am gasit o deschidere foarte mare din partea Guvernului. Daca la noi sunt foarte multe taxe, acolo sunt doar cinci taxe", a spus Copos, adaugand ca dificultatile aduse de aceasta criza economica il obliga sa caute alte oportunitati.

Decizia sa este oarecum surprinzatoare tinand cont de faptul ca in urma cu un an proprietarul grupului Ana spunea intr-un interviu acordat ZF: "Toate proiectele mele investitionale s-au derulat in Romania. Toti banii mei sunt investiti aici, in tara noastra. Daca am facut bine sau nu, se va vedea mai tarziu. Eu consider ca am facut bine".

Hotarat sa investeasca in Georgia, Copos devine al doilea mare antreprenor roman "atras" de regimul fiscal al acestui stat, dupa ce miliardarul roman Dinu Patriciu a investit anul trecut circa 15 milioane de dolari pentru achizitia celei mai mari banci georgiene, Banca Populara, alaturi de fostul premier georgian Lado Gurgenidze.Tot facilitatile oferite de regimul fiscal au fost motivele care l-au determinat pe Patriciu sa intre pe piata din Georgia.

Libia si tarile arabe, noi destinatii pentru grupul Ana

Mai mult, pe langa Georgia, sunt foarte interesante si tarile arabe, inclusiv Libia, in opinia lui Copos. "Ma uit foarte serios la tarile care s-au deschis foarte mult si care prezinta facilitati pentru investitori si unde cred ca ar trebui sa mergem".

Cu toate acestea, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucuresti nu a dat prea multe detalii legat de stadiul in care se afla aceste proiecte de investitii in strainatate, suma de bani pusa in joc sau numele managerilor pe mana carora va lasa dezvoltarea grupului pe noi piete.

Desi cu afaceri in scadere, toate companiile lui Copos au terminat pe profit. Proprietarul Ana Holding, care a fost in perioada 2004-2006 vicepremier din partea Partidului Conservator in guvernul Tariceanu, spune ca nicio companie nu este in pericol de a da faliment in acest moment, fara sa precizeze insa valoarea profitului incasat.

"Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata". In opinia omului de afaceri, in trimestrul al treilea din acest an vor fi foarte multe companii mari care vor intra in faliment, in special din randul celor care nu au facut restructurari in trimestrul patru al anului 2008, dar si din randul celor care nu au cautat "business in alta parte".

Incepand cu sfarsitul anului 2008, la Ana Holding au avut loc restructurari la sange, unu din patru angajati fiind concediat. Omul de afaceri a renuntat la 600 de oameni din octombrie 2008, in incercarea de a evita o scadere a afacerilor cu peste 20%. Cea mai afectata companie a fost Ana Imep, fabrica in care se produc motoare electrice pentru electrocasnice, cu afaceri de 37,8 milioane de euro in 2008, de unde au fost disponibilizati 300 de oameni.

Am taiat tot ce se putea taia

"Optimizam costurile peste tot, optimizam personalul, investitiile, tot ce se poate optimiza. Evolutiile din mediul de afaceri nu ne ofera prea multe optiuni", a spus Copos. In trimestrul unu al anului trecut lucrau in grupul Ana Holding 2.400 de oameni, numarul lor ajungand la 2.000 in primele trei luni ale anului. Spre exemplu, din 400 de angajati in hotelurile de la munte si de la mare ale omului de afaceri a ramas doar cu 100 de oameni in extrasezon."Am taiat tot ce se putea taia de la toate capitolele".

Cele sapte hoteluri detinute de Copos, care opereaza 1.000 de camere si care sunt grupate in compania Ana Hotels, au avut in primele trei luni ale anului acesta o scadere cu 12,3% a cifrei de afaceri, pana la 7,4 milioane de lei (1,8 mil. euro), potrivit datelor furnizate de companie.

Anul trecut, George Copos obtinea de la cele sapte hoteluri pe care le detine, unitatile de cinci stele Hilton si Crowne Plaza din Capitala, Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov, dar si unitatile Europa si Astoria din Eforie Nord, aproape 26 de milioane de euro.

Copos sustine ca anul 2010 este un an in care obiectivul grupului consta in angajarea unor investitii semnificative. "Folosim creditul obtinut de la BRD pentru investitii in industria hoteliera", a spus Copos. Omul de afaceri a contractat anul trecut un credit de 25 de milioane de euro de la BRD, unul dintre cele mai mari credite acordate unei companii anul trecut.

Unde se duc banii in 2010: hoteluri si turnul cu 25 de etaje de langa Piata Presei

Cel mai mare proiect investitional in hoteluri, vizeaza unitatile de la munte, respectiv hotelul Sportul, care va fi modernizat in totalitate, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Mai mult, Copos planuieste sa reia vara aceasta dezvoltarea proiectului de birouri Ana Tower, de langa Crowne Plaza, o cladire de 28 de etaje.

"Investitia este estimata acum la 65 de milioane de euro, avand in vedere ca pretul materialelor de constructii este mai mic". In 2008, omul de afaceri estima o investitie de 100 de milioane de euro in acest proiect, care se va intinde pe o suprafata de 67.000 mp.

Cum arata businessul lui Copos dupa primul trimestru

Toate companiile lui Copos au finalizat primul trimestru al anului acesta cu scaderi, care au fost insa foarte precis estimate de managerii companiilor. "La Ana Imep bugetul estimat pentru trimestrul unu arata chiar cifra pe care am obtinut-o, iar la Ana Hotels estimarea facuta a fost indeplinita in proportie de aproape 94%. In primele trei luni ale anului Ana Imep a avut o cifra de afaceri de 21 mil. lei (5,1 mil. euro), mai putin cu 30,1% fata de primele trei luni ale anului trecut", a spus Copos.

In ceea ce priveste lantul de cofetarii Ana Pan, estimarile aratau o reducere a cifrei de afaceri cu 15%, ceea ce s-a si intamplat. Reteaua de 25 de cofetarii in toata tara a avut o cifra de afaceri de aproape 4,5 milioane de lei (circa 1,1 milion de euro), fata de un nivel de 5,2 mil. lei in primele trei luni ale anului trecut. Prima cofetarie, sub numele Ana Co, a fost deschisa in 1990 in Bucuresti.

"Evolutia economiei romanesti nu va cunoaste ameliorari semnificative in acest an, de aceea nici companiile grupului Ana Holding nu mizeaza pe cresteri substantiale in 2010", a spus el.

Si la compania de transport pe cablu Ana Teleferic din Poiana Brasov s-a inregistrat o cifra de afaceri mai mica cu 16,7% in trimestrul unu al anului, pana la 3,4 mil. lei (830.000 de euro).

Omul de afaceri spera ca in statiunea Poiana Brasov sa se demareze proiectul public-privat prin care domeniul schiabil se va dubla de la 35 de hectare la 70 de hectare, in urma unei investitii estimate la 20 de milioane de euro. Copos a sustinut ca este nevoie de o statiune de schi moderna, care sa atraga mai multi turisti la schi in Romania si implicit venituri mai mari la bugetul de stat.

"Problema este ca tot timpul apar suspiciuni cand vine vorba de bani publici. Din cauza acestor suspiciuni exista riscul ca proiectul dezvoltarii statiunii Poiana Brasov sa nu fie finalizat, asa cum se intampla in Romania cand vine vorba de un proiect important".