Boc: Daca nu se schimba nimic, numai deficitul pensiilor va ajunge la 6% din PIB

Autor: Iulian Anghel 20.04.2010

Pensiile nu vor mai putea fi platite in Romania pe termen mediu si lung, iar suma totala care va trebui transferata de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor, doar pentru pensii, va urca de la 1,7 miliarde de euro la 4,6 miliarde de euro, daca sistemul actual nu este schimbat, sustine premierul Emil Boc.

Senatul a inceput sa dezbata proiectul legii unitare a pensiilor intr-o atmosfera ostila Guvernului, principalele partide de opozitie, PSD si PNL, anuntand ca nu sustin proiectul agreat de FMI si Banca Mondiala, in vreme ce un membru al Executivului - ministrul apararii Gabriel Oprea - a amenintat luni ca va demisiona, daca pensiile militarilor (care au un regim de pensii speciale) vor fi diminuate in urma aplicarii acestui act normativ.

Premierul a sustinut ieri in fata Senatului (prima camera legislativa sesizata) ca, daca proiectul Guvernului nu va fi aprobat, deficitul cheltuielilor cu pensiile ar putea urca intr-un orizont de timp mediu la 6% din PIB.

Bugetul destinat platirii pensiilor este de aproximativ 8% din PIB (aproximativ 10 mld. euro), numai ca veniturile realizate din contributii la sistemul public de pensii este de 6,7%, deficitul de 1,3% din PIB fiind acoperit de la bugetul de stat. Anul trecut bugetul de stat a alimentat bugetul pensiilor cu 1,5 miliarde de euro, iar anul acesta il va alimenta cu 1,7 mld. euro. Intr-un astfel de ritm, lucrurile nu pot continua multa vreme, iar statul va fi pus in pozitia de a nu putea plati pensiile, sustine premierul, o pozitie asemanatoare avand, cu o luna in urma, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Intr-o prognoza a Ministerului Finantelor se arata ca, daca in 2010, pensiile vor insemna 8,4% din PIB, in 2060 ele vor ajunge sa reprezinte 15,8% din PIB.

Una dintre cele mai spinoase probleme a viitorului act normativ este a pensiilor speciale care ar urma sa fie anulate prin aplicarea noilor norme. Din cele 4,8 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 200.000 (intre care cele ale militarilor, fostilor politisti sau magistrati) sunt platiti in baza unor legi speciale, iar cei vizati se tem ca vor pierde bani in urma aplicarii noii legi.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, sustine insa ca nu toate pensiile vor fi diminuate si ca, din cele 4,8 milioane de pensii, doar 180.000 vor fi recalculate.

Opozitia sustine insa ca noua lege va diminua pensiile in plata, asadar va vota impotriva ei. PSD a venit cu o alta varianta, anume supraimpozitarea pensiilor mari. "Singura solutie adecvata pentru echilibrarea sistemului de pensii este impozitarea lor diferentiata", spune presedintele PSD, Victor Ponta.

Noua lege ar urma nu doar sa anuleze pensiile speciale. Potrivit acesteia, varsta de pensionare va creste, treptat, pana in 2030, cand va ajunge la 65 de ani pentru toti. Pensiile ar urma sa fie platite, toate, pe principiul contributivitatii, iar pensionarile anticipate vor fi drastic reduse. Potrivit Finantelor, impactul bugetar va fi pe termen mediu de 0,6-1,5% din PIB, iar pe termen lung de 4% din PIB. Legea ar urma sa intre in vigoare in 2011.