Fondul de Investitii, cu bani de la CEC si BNR

Autor: Claudia Medrega 20.04.2010

Fondul Roman de Investitii pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului, obtinut de Mediafax si prezentat in exclusivitate. Fondul ar trebui sa stranga un miliard de euro.

Initial, Fondul se va finanta si din rezerva valutara a BNR."Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC se infiinteaza Fondul Roman de Investitii. Fondul reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a BNR", se arata in document. Fondul nu se va supune supravegherii BNR si CNVM.

"Nu vad posibila finantarea acestui Fond din rezerva valutara, avand in vedere ca nu exista lege pentru asa ceva. Au mai fost incercari de a legifera finantarea unor proiecte din rezerva, dar nu a fost primit avizul de la Banca Centrala Europeana", a comentat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Fondul, al carui initiator este ministrul economiei Adriean Videanu, va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului.