CNVM sanctioneaza cu amenzi maxime trei investitori pentru nederularea de oferte de preluare

Autor: Roxana Pricop 21.04.2010

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendat cu cate 15.000 lei pe Axinte Gheorghe, actionar la societatea Corint din Targoviste, pe Mintas Ioan si Mintas Horia in calitate de actionari la firma Ciac din Oradea, pentru nederularea ofertelor publice de preluare.

Potrivit legislatiei pietei de capital, o persoana care are detine mai mult de 33% din drepturile de vot, capitalul social, la o societate listata trebuie sa lanseze oferta publica de preluare, adresata tuturor actionarilor, pentru toate detinerile acestora. In cazul societatii de comert Corint din Targoviste, listata pe piata RASDAQ si in prezent suspendata de la tranzactionare, Axinte Gheorghe controleaza un pachet de peste 61% din capital, in timp ce la firma de constructii Ciac din Oradea, tranzactionata pe piata RASDAQ, Mintas Ioan si Mintas Horia detin impreuna un pachet de 47% de actiuni.

Cei doi actionari au obligatia fie sa depuna documentatia aferenta ofertei publice de preluare obligatorie fie sa instraineze un numar de actiuni corespunzator pierderii pozitiei dobandite in mod neintentionat.