Cea mai scumpa casa executata silit in Romania: un milion de euro

Autor: Ciprian Botea 21.04.2010

Chiar daca anunturile cu bunuri scoase la licitatie de banci pentru ca proprietarii nu si-au mai platit ratele lunare sunt urmarite mai degraba de vanatorii de chilipiruri, pentru ca preturile pot fi cu pana la 25% mai mici decat valoarea de piata a bunului respectiv, din ofertele institutiilor de credit nu lipsesc nici case si terenuri pe care acestea incearca sa le vanda cu cateva milioane de lei.



Cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare este o locuinta de peste 300 de metri patrati, cu doua etaje plus mansarda, situata in sectorul 1 din Bucuresti. Casa are un teren aferent de 135 de metri patrati si este scoasa la licitatie de OTP Bank pentru 4,1 milioane de lei (echivalentul a 987.000 de euro).

Si grecii de la Banca Romaneasca incearca sa vanda o casa la Sibiu cu cu 2,3 milioane de lei (circa 550.000 de euro), locuinta fiind compusa din demisol, parter, etaj si mansarda. Licitatia are loc chiar la sfarsitul acestei saptamani.

Si BCR are de vanzare trei locuinte pe care incearca sa le vanda cu sume mai mari de un milion de lei. Acestea sunt situate in Brasov, Braila si Bistrita si au suprafete de cateva sute de metri patrati si pana la opt camere. Preturile sunt cuprinse intre 1,3 si 1,8 milioane de lei. Bancile au in oferte si spatii comerciale sau de productie cu preturi de sapte cifre.

Numarul imobilelor executate silit s-au inmultit in ultimele luni, in conditiile in care peste cazurile noi se adauga si tentativele de vanzare de bunuri care au esuat anterior din lipsa de cumparatori. Astfel, bancile au trecut cu programarea licitatiilor in luna iunie, in timp ce majoritatea imobilelor scoase la vanzare sunt la a doua sau chiar a treia licitatie si au pretul redus cu 25%.

"Sunt si executari noi, dar sunt si foarte multe anunturi de vanzare care vin din urma. Piata imobiliara este practic blocata si toata lumea asteapta ca preturile sa mai scada", spune executorul judecatoresc Pavel Mocanu. Numarul executarilor silite a crescut intr-atat incat s-a ajuns ca intr-o singura zi sa aiba loc si peste 20 de licitatii in cadrul aceleiasi banci. Pana la sfarsitul lunii mai, bancile incearca sa vanda aproape 400 de proprietati. Cei mai ocupati par sa fie executorii Raiffeisen, care trebuie sa vanda 80 de case si terenuri in urmatoarea luna si jumatate. Si BCR, OTP Bank, Alpha Bank si Banca Romaneasca au programate cateva zeci de licitatii pana la sfarsitul lunii mai.

Si Leumi, o banca de talie mica, are de vanzare peste 70 de imobile recuperate de la clienti. Banca are o expunere mare pe credite ipotecare in conditiile in care in oferta dedicata clientilor persoane fizice are doar credite cu garantii.

La polul opus se situeaza austriecii de la Volksbank, care vor sa vanda luna aceasta si in luna urmatoare doar doua terenuri in Ploiesti si un apartament cu doua camere in Roman, dupa ce in primele luni ale anului a scos la licitatie aproape 20 de imobile.

Legea permite bancilor ca incepand cu a treia licitatie sa accepte cel mai bun pret oferit, in majoritatea cazurilor bancile nu accepta un pret mai mic decat pretul de pornire al licitatiei. Executorii atrag insa atentia ca de cele mai multe ori pretul nu scade sub 75% din valoarea initiala sau sub creanta pe care banca o are de recuperat.

"Legea imi permite ca la a doua licitatie sa reduc pretul pana la 75% din valoarea bunului, iar ulterior sa accept cel mai bun pret oferit. De obicei, nu vand sub 75% din pretul de evaluare al imobilului decat in cazul in care si debitorul este de acord", a declarat Mocanu. Sunt insa si banci care au de recuperat o creanta foarte mica fata de valoarea garantiei si sunt dispuse sa vanda la orice pret peste nivelul creantei, noteaza el.

De asemenea, bunurile executate pot fi vandute si sub nivelul creantei pe care banca o are de recuperat pentru ca debitorii pot fi urmariti si pe alte bunuri pe care le au in proprietate chiar daca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul de credit.

Cele mai multe executari silite sunt in judete precum Bistrita-Nasaud, Suceava sau Caras-Severin, unde sunt si cele mai mari restante raportate la valoarea totala a creditelor. In general, acestea sunt regiuni monoindustriale puternic afectate de criza economica. Chiar daca numarul executarilor silite a explodat in ultima perioada, nu se pune deocamdata problema ca bancile sa nu-si recupereze creantele, in conditiile in care de obicei bancile solicita un avans consistent la contractarea unui credit ipotecar.

Bancile care au in portofoliu credite imobiliare nu finanteaza de obicei mai mult de 75% din pretul bunului ipotecat, de aceea exista sanse foarte mari ca bancile sa-si recupereze creanta in cazul in care reusesc sa vanda un bun la licitatie. Bancile mai conservatoare au oferte prin care care nu finanteaza mai mult de 50% din valoarea imobilului.

Multe dintre locuintele executate silit se afla in mediul rural sau in orasele mici, analistii apreciind ca bancile nu mai au sperante ca pretul garantiilor sa creasca in aceste zone, in timp ce in Bucuresti si in orasele mari au mai restructurat credite asteptand vremuri mai bune pe piata imobiliara.