ING taie la sange din dobanda la Cont’ROL

Autor: Ciprian Botea 21.04.2010

Olandezii de la ING Bank vor reduce incepand cu 16 iunie cu trei puncte procentuale, la 4% pe an, dobanda la contul curent Cont'ROL, produsul central din oferta de retail a bancii, justificand aceasta miscare prin evolutia descendenta a dobanzilor de pe piata.

"Decizia a fost luata pe fondul scaderii continue a nivelului ratelor de dobanda pe piata, chiar si in prezent rata plasamentelor interbancare overnight (ROBID) fiind sub 3% pe an", spun reprezentantii bancii. Acestia au adaugat ca sunt obligati de reglementarile in vigoare sa anunte clientii cu 60 de zile inainte de reducerea dobanzii, astfel ca trebuie sa anticipeze si evolutia viitoare a pietei.

Mai multe banci au redus in ultima perioada dobanzile la conturile de economii, majoritatea ofertelor coborand in prezent sub dobanda de politica monetara a BNR. In unele cazuri, bancile au renuntat definitiv la aceste produse, in conditiile in care BNR a impus din toamna trecuta conditii mult mai dure privind managementul lichiditatilor. Sumele atrase de la clienti in conturi la vedere, cum sunt cele de economii, trebuie plasate tot in active lichide.

De exemplu, CEC Bank a retras din oferta curenta contul de economii Privilegiu la inceputul anului. Recent, banca a redus dobanzile la contul de economii Privilegiu pana la 0,15%-1% pe an, sfatuind clientii care au produse retrase din oferta bancii sa-si transfere soldurile in alte produse, cum ar fi depozitele la termen. Si ING recomanda clientilor "sa aleaga depozitul la termen pentru a beneficia in continuare de dobanzi avantajoase". Totusi, banca a redus recent dobanzile si la aceste produse, asezandu-le pe palierul de 7% pe an. Scaderea mai accentuata a dobanzilor la conturile de economii comparativ cu cele la depozitele la termen a determinat clientii sa-si schimbe optiunile, valoarea depozitelor la vedere coborand in ultimul an cu 18,5%, pana la 34,5 mld. lei, in timp ce soldul depozitelor la termen a urcat cu 26,7%, la 70,7 mld. lei.

In trecut, conturile de economii au fost sustinute de apetenta romanilor pentru produse de economisire foarte lichide, retragerea banilor fiind posibila aproape in orice conditii fara ca deponentul sa piarda dobanda.