Adamescu redeschide razboiul la Ardaf: da in judecata Generali PPF si CNVM

Autor: Angela Placinta 21.04.2010

Miza conflictului de la Ardaf nu este insa foarte mare, Adamescu avand o participatie de sub 1%, care la pretul oferit de Generali PPF valoareaza mai putin de 1 mil. lei.



Omul de afaceri Dan Adamescu, actionar minoritar la compania de asigurari Ardaf, se lupta din nou pentru a obtine un pret mai mare pentru actiunile sale si intentioneaza sa dea in judecata Generali PPF, actionarul majoritar al asiguratorului, si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in cazul in care procesul de retragere a actionarilor minoritari din companie nu este suspendat. Miza conflictului de la Ardaf nu este insa foarte mare, Adamescu avand o participatie de sub 1%, care la pretul oferit de Generali PPF valoreaza mai putin de 1 mil. lei.

Adamescu detine actiuni la Ardaf prin intermediul Nova Trade. De asemenea, el este actionarul majoritar al companiei de asigurari Astra (70%), care, la randul ei, detine 16% din compania Generali Asigurari. Adamescu este cel mai mare si unul dintre putinii investitori locali din industria asigurarilor.

"Nova Trade va actiona in instanta in solidar Generali PPF si CNVM pentru modul in care a fost desfasurata procedura de squeeze-out (retragere a actionarilor minoritari - n. red.) la compania de asigurari Ardaf daca CNVM nu decide suspendarea procedurii. In calitate de actionar minoritar, Nova Trade se considera prejudiciata ca urmare a nerespectarii procedurilor si a informarii incomplete din partea actionarului majoritar Generali PPF, dar si a lipsei de reactie din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare", au declarat ieri oficialii Nova Trade.

Pe de alta parte, oficialii Generali PPF afirma ca masurile luate de Nova Trade reprezinta un abuz.

Procedura de retragere a actionarilor li se aplica minoritarilor care nu si-au vandut pachetele de actiuni in cadrul ofertei publice de preluare lansate de actionarul majoritar, in cazul in care majoritarul - in acest caz Generali PPF - detine cel putin 95% din actiuni.

De altfel, razboiul dintre Adamescu si Generali PPF a inceput de la oferta publica lansata in vara trecuta. Pretul oferit a fost de 0,11 lei/actiune, iar Nova Trade nu si-a vandut participatia, cerand un pret mai mare. Acelasi pret este aplicat si acum, in procesul de squeeze-out.

"Noi avem un proces prin care am solicitat CNVM suspendarea derularii ofertei publice, care este pe rol la Curtea de Spel Bucuresti. Ideea principala pentru care am atacat oferta publica este pretul, care este mai mic decat un pret corect", afirma Cristian Dutescu, avocatul Nova Trade.

El sustine ca Generali PPF a declarat o data a preluarii Ardaf mai tarzie decat cea reala, pentru a le oferi actionarilor minoritari un pret mai mic in cadrul ofertei publice.

"Au preluat compania in ianuarie 2008 si au facut public acest lucru in februarie, beneficiind de caderea pretului de pe piata. Din acest motiv au amanat momentul depunerii documentatiei la CNVM", explica Dutescu.

Dupa preluarea companiei, Generali PPF a realizat trei majorari de capital, la care Nova Trade a participat, potrivit grupului. "Proiectul de retragere a actionarilor minoritari a fost facut in decembrie 2009, dar nu a tinut cont de majorarea de capital din iunie 2009. In acest fel, ramanem cu o parte din actiuni in portofoliu, care nu sunt cumparate de actionarul majoritar. Este nelegal", mai spune avocatul Nova Trade.

Pe de alta parte, Generali PPF afirma ca si-a indeplinit toate obligatiile legale si ca orice contestatie in acest sens este nejustificata.

"In ceea ce priveste majorarile de capital de la Ardaf, putem spune ca proportiile actionarilor au fost pastrate si ca niciun actionar nu a avut de suferit", afirma oficialii Generali PPF.

Ardaf a fost pana in 2006 una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor.

In 2006 compania a inceput sa se confrunte cu probleme financiare si a fost plasata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in administrare speciala. De atunci, compania a inregistrat o pierdere de peste 100 mil. euro si scaderi ale afacerilor. Generali PPF a achizitionat societatea la inceputul lui 2008 de la fondul PPF Investments.