Asiguratorii nu acopera pierderile de 1,7 mld. $ ale companiilor aeriene

Autor: Catalina Apostoiu 22.04.2010

Pierderile suferite de companiile aeriene din cauza norului de cenusa vulcanica ce a determinat anularea zborurilor in cea mai mare parte a Europei de Nord si Centrale timp de sase zile se ridica la cel putin 1,7 miliarde de dolari (1,25 miliarde de euro), conform IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian), citata de Wall Street Journal.

In acest context, asociatia a cerut guvernelor sa sustina companiile aeriene si sa relaxeze reglementarile.

"Este o situatie extraordinara amplificata de un proces decizional ineficient la nivelul guvernelor nationale", a declarat Giovanni Bisignani, director general al IATA.

"Guvernele ar trebui sa ajute companiile sa-si acopere costurile legate de aceasta criza", a adaugat Bisignani.

Oficialul a indemnat guvernele sa schimbe legislatia ce obliga operatorii aerieni sa suporte cazarea, mesele si convorbirile telefonice ale pasagerilor afectati de intreruperea sau anularea zborurilor.

Criza a afectat 29% din sectorul mondial al aviatiei si 1,2 milioane de pasageri pe zi.

Conform datelor Eurocontrol, care coordoneaza zborurile din 38 de tari europene, peste 95.000 de zboruri au fost anulate in perioada cuprinsa intre ziua de joi a saptamanii trecute si ziua de marti din aceasta saptamana.

Intre 17 si 19 aprilie, companiile aeriene au pierdut 400 de milioane de dolari pe zi.

"Pentru o industrie care a avut pierderi de 9,4 miliarde $ anul trecut si asteptata a se confrunta cu pierderi de inca 2,8 miliarde $ in acest an, aceasta criza este devastatoare", a declarat Bisignani.

Companiile de asigurari nu vor avea insa de suferit de pe urma crizei, politele de asigurare ale companiilor aeriene neacoperind in mod tipic anularile de zboruri, scrie Bloomberg.