UPDATE: Consiliul Concurentei amendeaza Raiffeisen cu 3,4 mil. euro. Banca va contesta sanctiunea

Autor: Liviu Chiru 21.04.2010

Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank, una dintre bancile din top zece, cu 14 milioane de lei (echivalentul a 3,4 milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul anchetei privind o posibila tentativa de manipulare a dobanzilor pe piata interbancara in octombrie 2008.

"Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ROBOR in cursul lunii octombrie 2008", potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei.

"Raiffeisen Bank va contesta sanctiunea dictata de Consiliul Concurentei, pe care o consideram nefondata. Noi am furnizat absolut toate informatiile si documentele solicitate de investigatori, atat in momentul declansarii investigatiei, la sfarsitul lunii octombrie 2008, cat si un an mai tarziu, in noiembrie 2009, cand acestia au revenit cu nu mai putin de cinci adrese, solicitand informatii suplimentare", spune Daniel Nicolaescu, director Juridic si Guvernanta Corporativa in cadrul Raiffeisen Bank.

Aceasta este a doua amenda pe care Concurenta o aplica in cadrul acestei anchete. BRD, a doua mare banca locala, a fost amendata cu 5 milioane de euro chiar in toamna anului 2008. CC a considerat atunci ca reprezentantii bancii au ingreunat accesul la documente in cadrul inspectii inopinate, care a dat startul anchetei. Banca a contestat amenda, dosarul aflandu-se la Curtea Constitutionala, potrivit celor mai recente date disponibile.

Ancheta privind tentativa de manipulare a dobanzilor este singura derulate de CC in domeniul bancar. Investigatia a fost pornita dupa ce chiar oficialii BNR au discutat despre o scrisoare care a circulat intre trezoreriile mai multor banci, prin care se propunea afisarea unor dobanzi mai mari.

In octombrie 2008, dupa ce BNR a respins un atac asupra leului prin vanzari masive de valuta, lichiditatea pe piata monetara a scazut brusc, iar dobanzile au explodat, urcand de la niveluri de 10-11% pe an la peste 50% pe an. Unele banci au afisat chiar cotatii de trei cifre. BNR a introdus la acel moment o reglementare prin care plafona nivelurile ROBID/ROBOR in functie de dobanda de politica monetara, considerand ca acela este un caz de "market failure" (situatie in care mecanismele de auto-reglare ale pietei nu functioneaza, n. red.).

Pe fondul scandalului, trezorierii de la UniCredit Tiriac Bank si Bancpost au fost schimbati in functie.