CNVM incearca sa scoata din ceata piata RASDAQ

Autor: Roxana Daniela Pricop 21.04.2010

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sa suspende sistemul alternativ de tranzactionare autorizat in 2008, pe care urmau sa fie transferate toate companiile listate pe RASDAQ, dupa ce Bursa a primit autorizare pentru al doilea ATS anul acesta.

Intr-o dispunere de masuri emisa ieri, CNVM precizeaza ca, pe perioada suspendarii ATS-ului autorizat in 2008, actiunile listate pe piata RASDAQ se vor tranzactiona conform regulilor aplicabile in prezent.

"Suspendarea sistemului alternativ de tranzactionare aprobat in 2008 se va incadra in termenul de 60 zile in care vom clarifica statutul pietei RASDAQ. Sistemul alternativ din 2008 a fost aprobat, insa a ramas neumplut. Daca nu am fi suspendat acel sistem, respins in 2008 de conducerea Bursei, toate cele 1.500 de societati ar fi trebuit sa fie transferate pe ATS", a declarat pentru ZF Lorand Kralik, comisar in cadrul CNVM.

Suspendarea sistemului ATS, care a fost autorizat in urma cu doi ani, dar nu functioneaza nici pana in prezent, este primul pas pe care CNVM il face inspre clarificarea statutului pietei RASDAQ. Pe 15 aprilie, arbitrul pietei de capital s-a angajat sa clarifice problematica pietei RASDAQ in termen de 60 de zile, in conditiile in care din 2008 pana in prezent investitorii asteapta de la Comisie confirmarea statutului de piata reglementata.

In vara anului 2008, Comisia a aprobat constituirea unui sistem alternativ de tranzactionare administrat de BVB si a decis ca toate cele circa 1.500 de companii listate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem.

Cea mai mare parte a jucatorilor de pe piata de capital au interpretat decizia Comisiei prin care RASDAQ a fost transformat in ATS ca schimbare a statutului in piata nereglementata. Bursa de Valori Bucuresti a respins atunci solutia aprobata de CNVM si a obtinut anul acesta autorizarea pentru un al doilea sistem alternativ de tranzactionare.