Firma de servicii a Omnilogic: Cresterea economiei ar fi trebuit sa vina din fondurile europene

Autor: Magraon Andreea 23.04.2010

60% din veniturile companiei au fost generate anul trecut de mediul privat, in principal banci si operatori telecom, spune Mihai Popescu, directorul general al Software Development & Consulting.



Furnizorul local de soft si servicii Software Development & Consulting (SDC), companie controlata de distribuitorul IT&C Omnilogic, a raportat o crestere a cifrei de afaceri de 80% in lei anul trecut, la 51 milioane de lei (12 mil. euro), fata de 28,4 milioane de lei (7,7 mil. euro) in 2008. In euro, cresterea de la an la an a fost de peste 50%.

Mihai Popescu, directorul general al companiei, spune, intrun interviu pentru ZF, ca rezultatul este in buna parte atribuibil strategiei definite in 2006, cand pachetul majoritar de actiuni al SDC a fost preluat de compania Omnilogic. "Am stabilit un plan de actiune, de investitii si de dezvoltare, al carui obiectiv viza ca intr-un orizont de 3-4 ani sa atingem o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro si intr-un interval de 5-8 ani sa ajungem la cifra 50 de milioane de euro."

El a adaugat ca una dintre directiile stabilite a fost schimbarea culturii organizationale a compa niei, de la o casa de soft ware la un integrator de sisteme, iar a doua a fost adaugarea unor noi linii de business in portofoliu, respectiv parteneriatele cu Oracle, VMware sau Redhat.

Unul dintre elementele care au dus la cresterea de 80% a cifrei de afaceri a companie este, potrivit lui Mihai Popescu, promovarea de servicii in sistem de "software as a service" (soft ca serviciu). Prin acest tip de solutie, un client nu mai cumpara calculatoare, servere, licente software si nici nu mai trebuie sa angajeze oameni de specialitate ci plateste pentru utilizarea acestor resurse, care sunt achizitionate de furnizor, in acest caz SDC.

"Clientii nu trebuie sa investeasca in proiecte costisitoare necesare derularii optime a businessului lor, ci pot beneficia de orice sistem doresc fara cheltuieli de capital, ci pur si simplu platind o taxa lunara pentru tot sistemul, in functie de cat il utilizeaza. Aceasta taxa poate varia lunar in functie de resursele de care au nevoie clientii", spune Mihai Popescu.

Primii clienti pentru SDC ai acestui tip se serviciu au aparut in 2008, iar in 2009 acest tip de mesaj a fost foarte bine primit de companii, potrivit lui Popescu.

"Acest serviciu a fost pentru noi una dintre cheile performantei in 2009 si speram sa fie un vector important si in 2010, care nu va fi un an mai usor", a mai spus el, adaugand ca se asteapta ca economia sasi revina doar anul viitor. "Toata lumea estimeaza ca in a doua jumatate a anului economia romaneasca va incepe sa creasca. Noi suntem mai precauti si credem ca vom vedea semne de revenire in trimestrele unu sau doi din 2011", a spus el.

60% din veniturile companiei din 2009 au venit din sectorul privat

SDC lucreaza cu primii 4 mari operatori telecom din Romania, cu patru banci din primele sase si 4 din primele 6 companii de utilitati, acestia fiind clienti din zona privata ai companiei, potrivit lui Popescu. In sectorul public, SDC lucreaza cu Ministerul Finantelor din 1997, cu ANAF si cu institutii din sectorul financiar si cola boreaza cu Ministerul de Interne, Ministerul Comu ni catiilor, al Agriculturii sau al Muncii. Potrivit datelor oferite de companie, anul trecut 60% din venituri au venit din domeniul privat si 40% din domeniul public.

Compania intentioneaza sa angajeze in acest an intre 10 si 20 de oameni. "Facem angajari in 2010, tocmai pentru ca intentionam sa ne extindem acivitatea. Nu avem cum sa crestem cu 50% in 2010 fara sa exindem si numarul de angajati. Ne propunem sa angajam intre 10 si 20 de oameni, proces care a inceput deja", a declararat Popescu.

In prezent SDC are 70 de angajati, dintre care 10 lucreaza in management, vanzari, financiar si marketing, iar restul sunt in directiile tehnice si de project management.

In ceea ce priveste extinderea in strainatate, directorul general al Software Development & Consulting (SDC) a declarat ca a facut oferte in tari precum Ucraina, Moldova sau in tari mai indepartate precum Algeria, la o institutie guvernamentala. "Ne uitam cu mult interes la tarile din jurul nostru, care au potential si un nivel de dezvoltare oarecum egal cu Romania, precum Slovenia, Croatia, Serbia. Avem parteneri complementari cu noi in aceste tari si am inceput sa construim o retea de astfel de parteneriate", a spus Popescu.

Vectorul cresterii economice trebuie sa fie fondurile europene

Mihai Popescu sustine ca principalul motor al revenirii economice trebuie sa fie fondurile structurale. "In toate sectoarele economice neam asteptat ca investitiile care se fac cu bani europeni sa impinga economia si sa aduca intre 1,5 si 3% in plus la PIB. Ceea ce vedem insa este ca aceste proiecte se lanseaza foarte greu, sunt intarziate, contestate, iar lucrurile merg destul de greoi. Astfel, chiar daca exista potential ca la finalul lui 2010 economia sa isi revina, din cauza acestor probleme se va intarzia", a declarat Popescu.

El a argumentat ca una dintre cauzele intarzierii proiectelor prin fonduri structurale o reprezinta industria de IT insasi, avand in vedere ca in momentul in care un proiect se lanseaza, acesta este mereu contestat sau refacut.

De asemenea, sustine Popescu, a existat o perioada pana la jumatatea anului trecut in care institutiile nu au avut experienta pentru asa ceva, dar si beneficiarii au fost lipsiti de experienta deoarece depuneau o serie de proiecte care nu au avut substanta necesara pentru obtinerea finantarii UE.

60-70% din proiectele mari ale SDC de-a lungul timpului au fost din surse PHARE si ale Bancii Mondiale. Compania desfasoara in prezent doua proiecte de acest gen si participa la diferite licitatii si concursuri pentru inca patru proiecte, potrivit lui Popescu. Unul dintre proiectele pe bani europeni desfasurate in prezent de SDC este implementarea unui sistem de elearning la Universitatea din Sibiu.

Mihai Popescu, director general al SDC: In toate sectoarele economice neam asteptat ca investitiile care se fac cu bani europeni sa impinga economia si sa aduca intre 1,5 si 3% in plus la PIB. Ceea ce vedem insa este ca aceste proiecte se lanseaza foarte greu, sunt intarziate, contestate, iar lucrurile merg destul de greoi.