Rusii cumpara Laminorul Braila cu 9 milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar 22.04.2010

Rusii de la Mechel au anuntat ca au preluat controlul asupra combinatului metalurgic Laminorul Braila (LMRU), prin achizitia actionarului majoritar al acestuia, Donau Commodities, intr-o tranzactie de circa 9,4 mil. euro. Austriecii de la Donau Commodities detineau anterior 90,9% din capitalul Laminorul Braila.

Acesta este cel de-al patrulea combinat metalurgic detinut de Mechel in Romania, pe langa cele de la Targoviste, Campia Turzii si de la Buzau, Ductil Steel, cel din urma fiind achizitionat de rusi la inceputul anului 2008 intr-o tranzactie de 142 mil. euro. "Achizitia Laminorul Braila este un nou pas in aplicarea strategiei de dezvoltare a Mechel, care are ca obiectiv principal majorarea ponderei produselor cu marje ridicate in portofoliul grupului", a declarat Victor Dislevic, directorul general al diviziei de otel a Mechel in Europa de Est. Combinatul de la Braila, la care lucreaza 570 de angajati, detine doua instalatii de laminare cu o capacitate totala de peste 380.000 de tone pe an, care permit producerea de profile metalice destinate industriei navale, constructiilor si industriei.

In 2009, afacerile Laminorul Braila s-au restrans de aproape cinci ori pe fondul crizei, ajungand la 33,9 mil. lei (8,3 mil. euro), iar pierderile companiei s-au dublat, la 39,1 mil. lei (9,6 mil. euro). Actiunile Laminorul Braila au fost ultima data tranzactionate la un pret de 0,34 lei/actiune, care evalueaza compania la 16,4 mil. lei (4 mil. euro).