Unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Buzau a avut anul trecut un business de 200 mil. euro

Autor: Catalin Lupoaie 22.04.2010

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzau, cu activitati in industria apei, energiei si agricultura, afirma ca anul trecut a inregistrat o crestere de 7% a cifrei de afaceri, pana la peste 800 mil. lei (circa 200 mil. euro), datorita extinderii activitatii de export si a majorarii contractelor de furnizare de produse si servicii pe proiectele finantate de Uniunea Europeana. Toma, unul dintre cei mai bogati oameni din Buzau, a intrat in afaceri in 1990 prin vanzarea de garduri si utilaje agricole, iar ulterior s-a extins in industria apei.

Grupul Romet este astfel unul dintre putinele care a inregistrat o crestere a businessului in 2009, in ciuda crizei economice.

"Anul trecut am pornit un program propriu anticriza ce a privit atat reducerea drastica a costurilor, dar si proiecte de realizare de produse si tehnologii noi. In cadrul costurilor fixe, cea mai importanta reducere s-a facut cu diminuarea personalului indirect productiv cu 15% si a salariilor ce depaseau un anumit plafon cu 30%", a declarat pentru ZF Toma. Grupul Romet a ajuns la sfarsitul anului trecut la un numar de 500 de angajati, in scadere cu 16% fata de anul anterior. Cea mai mare pondere in veniturile grupului Romet, de circa 70%, este detinuta de contractele din industria apei, energie si instalatii de irigat.

Restul de 30% sunt veniturile din agricultura. Pentru anul acesta grupul Romet si-a bugetat o crestere de 9% a cifrei de afaceri, pana la 870 mil. lei, si un profit net in crestere cu peste 12%, pana la 5 mil. lei.