Immoeast a dat 5 milioane de euro sa ramana singurul actionar al mallului West Gate din Craiova

Autor: Cristi Moga 25.04.2010

Fondul austriac Immoeast, investitorul imobiliar cu cea mai mare expunere pe piata locala, avand un portofoliu de circa un miliard de euro, a platit aproape cinci milioane de euro pentru a ramane singurul actionar al firmei Klyos Media, responsabila de realizarea mallului West Gate din Craiova, o investitie estimata la 100 de milioane de euro.



"Immoeast a platit aproape cinci milioane de euro pentru pachetul de 10% detinut de firma Trio Holding in proiectul de la Craiova, Trio urmand sa ramana project manager al proiectului", au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara.

Potrivit acordului initial, Immoeast ar fi trebuit sa cumpere integral proiectul de la Craiova in momentul finalizarii. In ultimul an insa austriecii au luat decizia de a deveni unic actionar in mai multe parteneriate, cum s-a intamplat cu proiectele incepute alaturi de EFG sau Eyemaxx. Cele doua companii nu au oferit informatii referitoare la aceasta tranzactie pana la inchiderea editiei.

Immoeast si Trio au inceput constructia proiectului de la Craiova inca din 2007 si au programat inaugurarea mallului pentru anul trecut. Venirea crizei si dificultatile financiare prin care au trecut austriecii i-au determinat sa intrerupa investitiile in acest proiect, la un stadiu la care structura cladirii era ridicata 95%.

Printre chiriasii care semnasera deja contracte pentru spatii in acest mall se numarau firmele Media Galaxy, Sprider Stores, Reserved sau operatorul de cinematografe Cinema City, care inchiriase 3.000 de metri patrati pentru un multiplex cu zece sali.

Austriecii au cumparat terenul destinat constructiei mallului de la Craiova de la omul de afaceri Adrian Mititelu, care a incasat circa 11 milioane de euro pe acel lot in urma cu trei ani.

Craiova este unul dintre cele mai mari orase din tara in care nu a fost finalizat un centru comercial modern de mari dimensiuni. Un alt proiect de mall din oras a fost anuntat de portughezii de la Sonae Sierra, care au semnat la randul lor un contract cu operatorul de cinematografe Cinema City, a carui prezenta era anuntata si pentru proiectul West Gate.

In prezent, la niciunul dintre aceste proiecte nu sunt lucrari in derulare, astfel ca ramane de vazut in care dintre malluri vor putea merge craiovenii la film.

"Telul nostru este sa repornim dezvoltarea proiectelor stopate, ca Euromall Galati si West Gate Craiova. Asta se va intampla imediat ce vom atinge un nivel confortabil de pre-inchiriere", a declarat recent pentru ZF Vlad Dumitrescu, development manager al Immoeast pentru proiectele de pe piata locala.

In acelasi timp, portughezii de la Sonae Sierra cauta finantare pentru mallul Adora pe care intentioneaza sa il construiasca.

In primele luni au fost realizate mai multe tranzactii in zona centrelor comerciale, dar sumele de bani din aceste afaceri au fost mici. Michael Israeli i-a scos din actionariatul proiectelor Atrium Center din Arad si Cluj pe britanicii de la Carpathian pentru a vinde ulterior 50% din proiectul inaugurat la Arad firmei de constructii Arcadom pentru 6 mil. euro. In acelasi timp israelienii de la Aura Investments au vandut catre GTC o participatie de 37% la mallurile Galleria detinute de cele trei firme in Romania, in orasele Suceava, Buzau si Piatra-Neamt, in schimbul stergerii unor datorii de 13,6 mil. euro.