Volatilitatea mare a Bursei denota incertitudinea trendului ascendent

Autor: Vlad Anastasiu 25.04.2010

Brokerii se asteapta in aceasta saptamana la o volatilitate mai mare in piata, dupa ce Bursa a accentuat variatiile spre finalul saptamanii trecute, variatiile fiind influentate si de reducerea lichiditatii in piata, pe masura ce titlurile companiilor vor fi suspendate de la tranzactionare in urma AGA anuale. Vineri, valoarea tranzactiilor a depasit cu putin 8,1 mil. euro.

"Se constata o accentuare a volatilitatii in piata, iar variatiile ample denota energii mari de ambele parti, atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. Astfel de evolutii apar cand piata este dominata de incertitudine, in care investitorii nu stiu daca Bursa se afla intr-o zona de maxime sau inca de minime", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest din Arad. Bursa locala a revenit vineri pe plus, cea mai mare variatie fiind inregistrata de indicele societatilor financiare, BET-FI, care a urcat cu peste 3,5% peste referinta, depasind pragul de 30.000 de puncte, dupa ce in sedinta precedenta coborase sub acest nivel. Indicele energetic BET-NG si indicele principal al pietei BET au consemnat variatii ceva mai reduse, de 1,8% si respectiv 1,6% fata de referinta.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare volatilitate au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu peste 4,8% fata de referinta. In continuare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cel mai mare rulaj din piata, de aproape 11 mil. lei, in timp ce cotatia titlurilor a avansat cu 3,9% fata de referinta.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la pretul de 15,3 lei/unitate si respectiv 2,26 lei/titlu, pe rulaje care au depasit impreuna 3 mil. lei

"In zilele urmatoare ma astept ca piata sa urmeze un parcurs de la pozitiv la negativ cu foarte mare usurinta chiar in cursul aceleiasi sedinte. Nu mai exista un nucleu de investitori care sa concentreze tendinta generala a pietei intr-o directie accendenta", a adaugat Chisu.

Si societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au revenit vineri pe plus, cu cresteri de 2,5% si respectiv 1,2% fata de referinta, in timp ce actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au urcat cu aproape 3,7%, la pretul de 0,34 lei/unitate.

"Investitorii nu mai sunt convinsi de continuarea trendului ascendent. Pe de alta parte, nici de accentuarea corectiilor nu sunt prea convinsi, de aici si volatilitatea mare in piata. Conturarea unui nou sens o sa vina odata cu estomparea volatilitatii, iar Bursa va ramane in aceasta perioada foarte sensibila la perceptia investitorilor pentru elementele conjuncturale", a continuat Chisu.

Titlurile Vrancart (VNC) si Altur (ALT) au inregistrat vineri cele mai mari corectii din piata, de doar 3,4% si respectiv 2,9% fata de referinta, pe rulaje extrem de reduse insa.

"Principalele elemente conjuncturale raman pietele externe si desfasurarile AGA din urmatoarea perioada. In functie de evolutiile externe si de stirile care pot aparea in urma adunarilor optica investitorilor se poate schimba chiar in aceeasi zi", a mai spus Chisu.

Pe extern, principalele piete europene au evoluat saptamana trecuta pe plus, in sedinta de vineri, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 urcand cu 0,7% fata de referinta, aproape de pragul de 3.000 de puncte.

De urmarit astazi