Mita a devenit un obicei pentru companiile germane

Autor: Andreea Neferu 25.04.2010

Deutsche Bahn, cea mai mare companie feroviara din Europa, a solicitat demararea unor investigatii asupra diviziei sale de consultanta internationala pentru o serie de acuzatii de dare de mita in valoare de milioane de euro, scrie Financial Times.

Scandalurile de coruptie au afectat in ultimii ani o serie de companii mari din Germania. In 2007, procurorii germani au emis un mandat de arestare pentru unul dintre directorii executivi ai companiei Siemens, in cadrul investigatiilor de dare de mita. Totodata, producatorul auto Daimler a fost acuzat recent ca ar fi oferit mita si cadouri unor oficiali din 22 de state, printre care si Statele Unite, Romania si Bulgaria, in vederea incheierii de contracte de vanzare de autovehicule cu autoritatile din tarile respective

Aceasta este o noua lovitura la adresa Deutsche Bahn, dupa ce Hartmut Mehdorn, fostul director executiv al companiei, a fost implicat anul trecut intr-un scandal de spionaj privind datele personale ale angajatilor companiei.

Totodata, dezvaluirea a venit la numai o zi dupa ce Deutsche Bahn a incheiat un acord in vederea cumpararii operatorului britanic de transport in comun rutier si pe cale ferata Arriva, pentru 1,8 mld. euro. Investigatiile vor fi realizate in cadrul diviziei Deutsche Bahn Internatinal (DBI), care ofera servicii de consultanta la nivel mondial catre guvernele sau companiile interesate sa construiasca linii de cale ferata.

Deutsche Bahn a anuntat ca a solicitat serviciile firmei de audit KPMG pentru a realiza un control cu privire la aceste suspiciuni de coruptie, in conditiile in care instantele judecatoresti din Frankfurt au dezvaluit faptul ca o serie de angajati ai DBI ar fi oferit mita unor oficiali straini.

Cazurile de coruptie investigate dateaza inca din 2005 si pe lista statelor implicate intra Algeria, Rwanda si Grecia, a anuntat Deutsche Bahn.

Gerd Brecht, reprezentant pe probleme legale pentru compania germana, a declarat ca grupul este interesat in mod desoebit sa descopere adevarul cat mai rapid. "Chiar noi am adus anul trecut in atentia procurorilor detalii despre aceste nereguli. Cercetarile au pornit chiar de la noi", a spus Brecht. Deutsche Bahn nu a anuntat daca s-au vreunul dintre angajatii sai a fost arestat sau concediat pe fondul acuzatiilor de coruptie.