Iarna grea a inghetat redresarea economiei britanice

Autor: Andreea Neferu 25.04.2010

Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii s-a extins in primul trimestru cu 0,2%, potrivit biroului national de statistica de la Londra, scrie BBC News. Economia britanica si-a continuat tendinta de iesire din recesiune si in primele trei luni ale anului, desi usor mai modest decat anticipasera initial economistii.

Spre comparatie, PIB-ul britanic a crescut in al patrulea trimestru al anului trecut cu 0,4%, desi estimarile initiale indicau un avans mai mic, de doar 0,1%.

Vremea destul de aspra de la inceputul acestui an a avut un efect nefavorabil asupra productiei companiilor britanice, in special in sectorul industrial si de retail, a anuntat biroul londonez de statistica, insa in ciuda conditiilor climatice nefavorabile, productia din industria maufacturiera a crescut 0,7%, in timp ce sectorul de utilitati a consemnat un avans de 2,5%.

Cresterea economica din primul trimestru a avut la baza in special evolutia pozitiva a sectorului de servicii financiare, care a urcat cu 0,6%. In acelasi timp, sectorul de retail, hoteluri si restaurante a marcat un declin de 0,7%.

"Cresterea de ansamblu din primul trimestru a fost, in mod cert, influentata negativ de vremea foarte aspra din ianuarie, iar majoritatea indicatorilor sugereaza faptul ca a existat o redresare sustinuta dupa aceasta luna", a declarat Howard Archer, economist-sef in cadrul IHS Global Insight.

"Mai mult, exista sanse ca avansul economic din primul trimestru sa fie revizuit in viitor, in conditiile in care din ce in ce mai multe date corespunzatoare lunii martie devin disponibile si arata o imbunatatire a activitatii (economice - n.r.)", a adaugat Archer.

La polul opus, Institute of Directors, care reuneste liderii britanici din lumea afacerilor, a anuntat ca redresarea economiei britanice este asteptata mai degraba sa fie in forma de L decat de V.