Seful de patru decenii al Generali: Este greu sa faci business in Europa de Est

Autor: Angela Placinta 25.04.2010

Economiile inca firave ale statelor ex-comuniste deschid putine oportunitati pentru afacerile asiguratorilor.



Tarile din Europa de Est, inclusiv Romania, sunt dificile pentru investitorii straini, avand economii fragile, a declarat Antoine Bernheim in ultimul sau discurs din pozitia de presedinte al grupului italian Generali, unul dintre cei mai mari asiguratori din lume.

Sambata, in cadrul adunarii generale a actionarilor Generali, care a avut loc la Trieste, in nordul Italiei, francezul Bernheim, in varsta de 85 de ani, s-a retras din pozitia de presedinte, dupa patru decenii petrecuti la conducerea grupului. Bernheim este unul dintre cei mai cunoscuti si influenti manageri din industria financiara din Eu ropa. Inainte de a veni la Generali, a fost managing partner al bancii de investitii Banque Lazard din Franta.

"Este dificil sa gasesti oportunitati de crestere in Romania, Bulgaria si Ungaria, dar sunt sigur ca Generali va reusi. Este greu deoarece in tarile foste comuniste economia este fragila", a spus Bernheim. Generali este unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piata locala, cu trei companii in portofoliu: Generali Asigurari, Ardaf si RAI Asigurari. De asemenea, grupul detine al treilea administrator de pensii private de pe piata locala. In ultimul sau discurs ca presedinte executiv, Bernheim a vorbit timp de o ora (in franceza, cu interpret care traducea in italiana) despre inceputurile carierei sale la Generali, despre cum a administrat compania si care a fost strategia sa, dar a strecurat si cateva glume, care au starnit rasete in randul actionarilor prezenti la intrunire.

A insistat sa vorbeasca in picioare, in ciuda varstei inaintate, desi ceilalti manageri ai grupului si-au tinut discursurile asezati. De cateva ori s-a oprit, uitand unde ramasese, si a cerut ajutorul interpretului. A vorbit cel mai mult despre business, dar a tinut si sa arate clar ca plecarea de la conducerea grupului nu ii convine deloc. "Este evident ca varsta este doar un pretext", a spus francezul. "Sunt pedepsit." Cand a intrat in companie, in 1973, subscrierile grupului erau de 1 mld. euro, iar la sfarsitul anului trecut depaseau pragul de 70 mld. euro.

Pe partea de business, Bernheim a afirmat ca una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat vreodata a fost sa nu investeasca in instrumentele financiare extrem de complicate care au dus la declansarea crizei mondiale si i-au facut pe alti asiguratori sa piarda masiv. La sfarsitul anului trecut 81,5% din activele Generali erau plasate in titluri cu venit fix. "Sub conducerea mea Generali nu a cumparat active toxice, chiar daca acum doi ani am fost criticati ca nu cumparam astfel de instrumente financiare."

De asemenea, francezul a spus ca grupul se bazeaza pe crestere externa, inclusiv prin achizitii. Cele mai mari resurse de crestere se gasesc in Asia si Brazilia, dupa cum a precizat Bernheim, dar grupul urmareste achizitii si in Europa de Est, inclusiv Romania.

Dupa aproape o ora, Bernheim a anuntat ca isi incheie discursul, fiind aplaudat de cei a flati in sala. "Va multumesc pentru aplauze, dar nu sunt star de cinema", a glumit el. Dupa care a precizat ca i s-a oferit pozitia de prese dinte onorific al Generali, dar ca el nu stie ce in seamna acest lucru. "Cuvantul presedinte in seamna ca trebuie sa fiu luat in seama, dar daca nu pot face parte din boardul grupului, nu are sens", a adaugat el, dupa care le-a mul tumit mai multor colegi pentru colaborare.

"Doamnelor si domnilor, va salut!", asa s-a incheiat discursul celui care timp de patru decenii a condus grupul Generali. Grupul italian a incheiat anul trecut cu subscrieri totale de 70,5 mld. euro. Fata de 2008, primele brute subscrise de grup au urcat cu 2,5%. Rezultatul operational a scazut insa cu 6,5%, pana la 3,67 mld. euro, in conditiile in care rata combinata (care arata raportul dintre primele incasate de asigurator si suma daunelor platite si a cheltuielilor legate de achizitia politei) a urcat de la 96,4% in 2008 la 98,3% anul trecut.

Spre deosebire de anul trecut, cand Bernheim a participat si la conferinta de presa de dupa AGA, anul acesta locul i-a fost luat de noul presedinte, Cesare Geronzi (75 de ani), un puternic bancher italian, presedinte al bancii Mediobanca, cel mai mare actionar al Generali, cu un pachet de 13%. Antoine Bernheim a fost numit presedinte onorific al grupului.

Cine este Antoine Bernheim?