Vrei un job cand nimeni nu mai angajeaza? Ce rezultate ai avut la analiza matematica? Comentati aici

Autor: Adelina Mihai 25.04.2010

Romanii care isi cauta un loc de munca continua sa mearga nepregatiti la intalnirile cu angajatorii participanti la targurile de joburi, cu toate ca firmele si-au inasprit cerintele la recrutare si se uita la notele pe care le-au avut candidatii in facultate inainte de a-i chema la interviu.

"Cautam in special absolventi de informatica si automatica si, recunosc, ne uitam si la foaia matricola a candidatilor, in special la notele obtinute la analiza matematica", a spus Anamaria Saniuta, analist resurse umane in cadrul Route 66 Romania, divizia locala a companiei olandeze Route 66, cel mai mare producator de software de navigatie prin satelit din Europa. Compania, care are 92 de angajati pe piata locala, cauta in special programatori C++ si Java, care sa lucreze la dezvoltarea unui soft de navigatie pentru iPhone.

"La interviurile cu candidatii, am intalnit juniori care aveau cunostinte de seniori. Cred ca numai 10% din cei care au venit la targul de joburi sunt in targetul nostru, pentru ca, in general, programatorii isi gasesc de lucru in mediul lor, online, mai ales ca sunt si putin mai comozi", a mai spus Saniuta.

Zece candidati pe job la Angajatori de Top

Un numar de 16.000 de candidati au incercat sa-si gaseasca un loc de munca in cadrul targului de joburi Angajatori de Top, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in Capitala. Peste 70 de angajatori, printre care se numara companii precum Hewlett-Packard (HP) Romania, Genpact, Oracle, PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG, Adobe, Microsoft, BCR, JTI, Kraft Foods sau Renault Technologie Roumanie, au anuntat ca vor face 1.600 de recrutari.

"O parte din participanti vin bine targetati, stiu la ce job si companie sa aplice CV-urile, iar altii nu. In cadrul KPMG, aproximativ 25% din noile angajari se fac prin intermediul targurilor de joburi, iar restul prin evenimentele pe care le organizam in facultati, prin retelele de studenti sau prin programe de internship", spune Alina Gheuca, recruitment specialist in cadrul companiei de audit si consultanta KPMG. Anul acesta, KPMG cauta 40 de studenti pentru un program de internship, iar rata de angajare in randul studentilor care participa la aceste programe este de 90%. Si in cadrul Coca-Cola Hellenic, cel mai mare imbuteliator de bauturi racoritoare de pe piata locala, cu 1.900 de angajati in Romania, un numar de 15 studenti se pot inscrie pentru un program de internship platit, desfasurat in toate departamentele companiei.

"Sunt foarte multi studenti fara experienta care isi cauta de lucru, insa majoritatea nu vin pregatiti si intreaba la fiecare companie participanta daca exista un job disponibil care sa li se poata potrivi cu studiile", a spus Alina Manole, consultant recrutare in cadrul Brainspotting, o firma de recrutare si selectie care cauta de specialisti IT pentru companii, care sa aiba minimum doi ani experienta de lucru.

De la un salariu lunar de 1.300 de euro, a acceptat si 800 de euro

Simona Andrei, 40 de ani, si-a cautat timp de trei luni un job dupa ce a fost concediata de pe pozitia de senior account manager la o firma de software, unde avea un salariu lunar net de 1.300 de euro pe luna. Recent, s-a angajat la o firma de solutii, produse si servicii IT&C si inca mai participa la targuri de joburi pentru a vedea ce joburi disponibile mai sunt pe piata.

"Firma la care m-am angajat nu ofera salarii foarte mari, voi primi 800 de euro net pe luna pe pozitia de key account manager, asemanatoare cu cea precedenta. Este mult mai greu sa-ti gasesti de lucru in aceasta perioada, mai pentru cei care se apropie de varsta de 40 de ani", spune Andrei.

Si Loredana, 22 de ani, studenta la un program de masterat in cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, spune ca nu a reusit sa se angajeze pentru ca nu are experienta.

"De un an de zile imi caut ceva de lucru. Am fost la mai multe interviuri de angajare, m-am implicat in activitati de voluntariat, mi-am depus CV-ul pe site-urile de recrutare si pe site-urile angajatorilor, dar tot nu am reusit sa-mi gasesc un job. Majoritatea spun ca ma vor contacta dupa interviu, insa cred ca principalul motiv pentru care nu ma angajeaza este lipsa experientei", spune Loredana.

Tot la finele saptamanii trecute, peste 58.000 de romani si-au cautat un loc de munca la bursa generala a locurilor de munca, organizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in cadrul careia angajatorii au oferit peste 30.200 de locuri de munca.