Foraj Sonde Targu Mures cere 1,92 mil. euro de la Banca Transilvania

Autor: Mediafax 25.04.2010

Foraj Sonde Targu Mures (FOSP), cu activitati de foraj de sonde pentru petrol si gaze, vrea sa contracteze o linie de credit in valoare de 8 mil. lei (1,92 mil. euro) de la Banca Transilvania, pentru o perioada de un an, se arata intr-un raport al firmei transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Firma intentioneaza, de asemenea, sa contracteze tot de la Banca Transilvania un plafon revolving de participare la licitatie de 1 mil. lei, precum si un plafon revolving de buna executie si restituire in avans in suma de 900.000 de lei. Propunerile vor fi discutate de actionarii firmei in AGA programata pentru 2 mai. Ultimele tranzactii cu actiunile Foraj Sonde Targu Mures au avut loc marti, la BVB, la pretul de 85 de lei pe unitate, compania fiind evaluata la 31,7 mil. lei (7,6 mil. euro). Firma este controlata in proportie de 75% de presedintele Consiliului de Administratie, Vasile Aron.

TITL: Dimofte anunta investitii de 145 mil. euro la Practic SA in cinci ani

Adrian Cojocar

Firma Practic SA (PRBU), unul dintre cei mai mari proprietari de spatii comerciale stradale din Bucuresti, care-l are ca actionar principal pe Radu Dimofte, cu 48,4% din actiuni, intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani 145 de milioane de euro pentru achizitia de noi spatii comerciale si dezvoltarea de parteneriate public-private, potrivit raportului anual al companiei.

Practic SA detine aproape 96% din actiunile firmei Piata Obor Market & Complex Comercial, care urmeaza sa construiasca un mall in locul Pietei Obor din Bucuresti in cadrul unui parteneriat public-privat semnat la finele anului 2006 si estimat atunci la 117 milioane de euro. Proiectul este dezvoltat in parteneriat cu oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu, prin intermediul Baneasa Investment, si Sorin Creteanu, prin firmele de constructii Comnord Bucuresti (COSC) si Procema.

Principalul obiect de activitate al Practic este inchirierea de spatii. La finele anului trecut, societatea detinea 221 de spatii comericale cu o suprafata totala de circa 48.200 de metri patrati, din care 73% erau inchiriate catre diversi beneficiari, in principal sedii de banci, farmacii si supermarketuri.

La 31 septembrie 2009, compania avea inchiriate spatii catre majoritatea sucursalelor de banci din sectorul 6 al Bucurestiului, dintre care cei mai importanti sunt BCR si Raiffeisen, fiecare cu cate sase spatii de sucursale inchiriate. Printre clientii Practic SA se mai numarau la aceeasi data supermarketurile Albinuta Shops (actuala Profi) cu patru spatii inchiriate, trei supermarketuri Gulliver, un supermarket Carrefour si un magazin Domo, precum si mai multe farmacii, printre care Sensiblu, FarmaPlus, Help Net, Help Farm, iFarm, FarmaPlus, Gedeon Richter, magazine de optica si altele.

Activitatea de inchiriere a spatiilor proprii a adus anul trecut companiei venituri de 28,7 milioane de lei (6,8 milioane de euro), in crestere cu 17,4% fata de cele realizate in 2008, astfel ca profitul net al companiei a urcat in aceeasi perioada cu 63%, la 11,3 milioane de lei (2,7 milioane de euro).

"Cresterea cifrei de afaceri se datoreaza inchrierii de noi spatii, atat dintre cele achizitionate de la Petrom, cat si dintre cele vechi, prin scaderea numarului de spatii utilizate ca depozite, precum si prin renegocierea unor contracte cu valori superioare chiriilor anterioare", arata reprezentantii companiei in raport.

La inceputul anului 2007 Practic a achizitionat de la Petrom mai multe imobile, cladiri si terenuri, in valoare de 34,5 milioane de euro. Dintre cele 16 spatii achizitionate de la Petrom, cinci sunt cladiri de birouri clasa B situate in Bucuresti in suprafata de 15.900 mp, doua terenuri de 8.000 mp, aflate tot in Capitala si opt hoteluri in provincie.

Conducerea Practic SA a convocat recent Adunarea Generala in vederea majorarii capitalului social cu aproape 41 de milioane de lei (9,9 milioane de euro) prin incorporarea profitului obtinut in anii anteriori. Operatiunea nu se va realiza prin emisiunea de actiuni, ci prin cresterea valorii nominale a unui titlu de la 2,5 lei, cat este in prezent, la 69 lei/actiune.

Printre actionarii Practic se mai numara offshorul International Business & Trading Corporation inregistrat in insulele Turks & Caicos Islands, cu o participatie de 32,1% si Mihai Bejenaru, care si-a redus recent participatia sub pragul de 5%.

Actiunile Practic s-au tranzactionat ultima data la un pret de 190 de lei, nivel la care compania valoreaza pe Bursa 27,3 milioane de euro.