Un client al BCR din sud-estul tarii nu a mai putut plati ratele la „Prima casa”

Autor: Izabela Badarau 25.04.2010

Statul a platit deja prima despagubire in contul garantiilor acordate prin programul "Prima casa" si va trece la executarea imobilului, dupa ce un client a intarziat mai mult de trei luni cu plata ratelor, potrivit datelor furnizate ZF de Ministerul Finantelor.

Surse din piata spun ca este vorba despre un client al BCR, un barbat din sud-estul tarii care si-a pierdut locul de munca si nu a mai putut plati ratele.

Ipoteca fiind in favoarea statului, Asociatia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea dreptul sa execute silit imobilul in vederea recuperarii garantiei platite la banca.

Reprezentantii de la Finante spun insa ca mai exista o solutie pentru a se evita executarea silita. "Ministerul Finantelor Publice poate aproba preluarea finantarii garantate si a locuintei de catre o persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul Programului in conditiile stabilite in normele de implementare, pentru a se evita executarea garantiei".

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia desemnata de stat sa gestioneze garantiile statului din programul Prima casa, spunea in urma cu o luna ca exista informatii neoficiale potrivit carora vor aparea primele cazuri de defaulturi la Prima casa.

Intrebat ieri de ZF daca se mai asteapta si la alte cazuri in perioada urmatoare, Saramet a raspuns: "Nu e treaba mea sa ma astept si la alte cazuri, treaba mea e sa administrez programul". In acelasi timp, statul nu beneficiaza de un sistem de urmarire continua a restantelor acumulate la creditele acordate prin programul "Prima casa", Ministerul de Finante primind doar cererea de plata de la FNGCIMM si o situatie lunara privind finantarile acordate, consolidate pe finantatori.

Cum functioneaza mai exact plata garantiilor de catre stat?

Potrivit conventiei de garantare dintre banci si Fondul de Garantare din Monitorul Oficial 147 din 5 martie 2010, banca trimite fondului in termen de maximum 75 de zile calendaristice de intarziere la plata ratelor o cerere de plata.

Fondul analizeaza cererea si in maximum 15 zile o aproba sau o respinge. Daca cererea de plata este aprobata, Ministerul de Finante plateste bancii suma garantata, in termen de 15 zile calendaristice, fara insa a depasi 90 de zile calendaristice de restanta. ANAF va avea dreptul sa execute silit imobilul pentru a recupera banii.

Atat oficialii din Guvern, cat si presedintele Aurel Saramet spuneau vara trecuta, la lansarea programului, ca in primul an de "Prima casa" nu se vor inregistra defaulturi, pe termen lung, estimarea pierderilor fiind de 4-5% din valoarea garantiilor puse la bataie de stat.

Anul acesta statul a alocat pentru program un plafon de garantare de 700 de milioane de euro, dupa ce in 2009 au fost acordate garantii in valoare de aproape 500 de milioane de euro intr-un interval de sase luni, dintr-un plafon de un miliard de euro.

Editia a doua a programului "Prima casa" a debutat in martie si are ca scop stimularea achizitiilor de case noi. Pentru cei care cumpara case vechi sau la rosu garantia statului este de 60.000 de euro.

Cei care construiesc case noi vor primi 70.000 de euro, iar daca acestia se asociaza vor avea acces la o garantie de 75.000 de euro.

Numarul total de garantii acordate pana in prezent depaseste 18.500, in valoare de peste 750 de milioane de euro. In editia a doua a programului, Fondul de Garantare a primit in jur de 500 de solicitari pana acum.