Opinie Adrian Vasilescu: Ce investigheaza in banci Consiliul Concurentei?

Autor: Adrian Vasilescu 26.04.2010

In editia de vineri, Ziarul Financiar a publicat un articol referitor la amendarea cu 8 milioane de euro a Bancii Raiffeisen, pentru... "furnizarea de informatii inexacte". Si cum autoarea articolului mi-a solicitat un punct de vedere, in calitate de consilier al guvernatorului BNR, am raspuns firesc ca acest litigiu constituie o problema institutionala in a carei solutionare Banca Nationala nu are prerogative sa se amestece. Instanta va stabili daca amenda este legala sau nu. Pentru a risipi o posibila confuzie am adaugat: "Nu exista posibilitatea recursului la BNR, ci in instanta".

A fost un punct de vedere oficial. Citind insa articolul, am retinut o multime de detalii care ma indeamna, acum, sa vin cu o completare in nume propriu. O opinie personala. Precizez insa ca inainte de a ma apuca de scris m-am documentat temeinic.

M-am consultat cu oameni in care am incredere, dar mai ales am citit cu atentie legile si alte acte normative care reglementeaza aceasta materie. In plus, am analizat comunicatul Consiliului Concurentei. De la care si pornesc. Fiindca titlul acestui document oficial mi-a trezit neincredere in intregul text. Motivul: siluirea limbii romane. Am aflat astfel ca Banca Raiffeisen este sanctionata "pentru de furnizare de informatii inexacte".

Am vazut apoi, parcurgand textul comunicatului, ce fel de investigatie "deruleaza" Consiliul Concurentei si pentru ce a aplicat o sanctiune atat de severa. Citez: "Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ROBOR in cursul lunii octombrie 2008". Ei bine, activitatea in cauza tine strict de domeniul pietei monetare. Iar Legea 21/1996, care reglementeaza prerogativele Consiliului Concurentei, stipuleaza trei domenii in care respectiva autoritate nu se poate amesteca. Unul fiind piata monetara. Este locul sa invoc un principiu de drept, care suna limpede: "Nimeni nu poate sa faca nimic din ceea ce legea ii interzice sa faca". Prin urmare, nici Consiliul Concurentei nu are vreun drept sa ignore cerinta expresa potrivit careia legea nu se aplica pietei monetare.

Legiuitorul a dorit sa faca o precizare. Si anume, ca legea 21/1996 nu se aplica... "pietei monetare si pietei titlurilor de valoare, in masura in care libera concurenta pe aceste piete face obiectul unor reglementari speciale". Sa judecam: 1) nu se face referire la alte legi, ci la "reglementari speciale"; 2) interdictia pentru Consiliul Concurentei este legata de specificul acestor piete, extrem de complexe si de specializate, care impun atat reglementari corespunzatoare naturii lor, cat si o supraveghere exercitata de organisme cu atributii speciale si cu pregatire speciala. Asadar, cu privire la supravegherea pietei monetare, e limpede ca numai si numai Banca Nationala este indreptatita sa-i reglementeze activitatea, inclusiv sub aspectul liberei concurente. Si tot Banca Nationala este indreptatita sa supravegheze respectarea acestor reglementari.

De altfel, in Legea nr. 312/2004, privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, se prevede ca banca centrala "are competenta exclusiva de autorizare a institutiilor de credit", fiind si unica autoritate in masura sa "emita reglementari" si sa verifice "respectarea acestora", inclusiv "prin inspectii la fata locului". Iar potrivit art. 57, Consiliul de Administratie al BNR judeca, in prima instanta, contestatiile impotriva sanctiunilor aplicate de cei in drept din Banca Nationala. In speta, "tranzactionarea privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ROBOR" nu este in niciun fel si sub niciun aspect reglementata de catre Legea Consiliului Concurentei. Si atunci: in ce baza face autoritatea in cauza investigatia anuntata? Intrebare fireasca, in conditiile in care numai Banca Nationala, in norme si reguli speciale, reglementeaza toate aspectele, inclusiv pe cele referitoare la libera concurenta, privind principiile, modul de stabilire si de publicare a ratelor de referinta, drepturile si obligatiile partilor implicate in stabilirea ratelor ROBID/ROBOR. Si, desigur, statutul participantilor la fixing.

Pun punct aici. Voi reveni, in ziarul de maine, cu detalii si cu noi argumente legate de acest subiect. Problema merita sa fie dezbatuta pe larg, in conditiile in care, in mass-media, presedintele Consiliului Concurentei a anuntat extinderea investigatiilor si la alte banci.