Se dezgheata piata de fuziuni in sectorul bancar? OTP discuta cu Carabulea cumpararea pachetului de control la Carpatica. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 25.04.2010

OTP este fostul CEC ungar, listat in 1995. Carpatica este una din cele doua banci care au mai ramas cu capital privat romanesc.



OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, este in discutii cu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru cumpararea pachetului de control la Carpatica, una dintre putinele banci cu actionariat privat romanesc, afirma surse din piata financiara.

"Sefii grupului OTP au avut o intalnire cu Ilie Carabulea si consilierii sai si i-au inaintat o oferta pentru cumpararea unui pachet de 70% din actiunile bancii", spun sursele citate.

Carabulea este cel mai mare actionar individual al Carpatica, cu un pachet de 36,4% din actiuni. Alin Albu detine un pachet de 10% din actiuni, in timp ce restul de 53% din titluri sunt impartite intre actionari mici, potrivit celor mai recente date publicate de Depozitarul Central. Spre exemplu, Atlassib, o companie de transport controlata de Carabulea, detine 4% din actiunile bancii.

Contactat de ZF, Ilie Carabulea a raspuns ca informatiile privind negocierile cu OTP sunt "un zvon alarmist". Oficialii OTP Bank nu au comentat aceste informatii.

Actiunile Carpatica sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol BCC), ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,1010 lei pentru un titlu, conditii in care valoarea de piata a bancii se ridica la 230,3 milioane de lei (55,7 milioane de euro). Potrivit surselor citate, oferta maghiarilor evalueaza banca la un nivel apropiat de capitalizarea de piata.

Negocierile dintre maghiari si Carabulea s-au intins pe mai multe luni, timp in care au facut si un due-dilligence la banca. Carpatica se afla pe piata de aproape 11 ani, insa neavand in spate un grup puternic nu a reusit sa tina pasul cu competitorii straini si, cu toate ca si-a dezvoltat agresiv reteaua teritoriala in perioada 2005-2007, are o cota de piata dupa activele detinute de circa 1%.

Banca a incheiat anul trecut cu o pierdere de 21 mil. lei (circa 5 mil. euro), pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele. Pentru anul acesta banca si-a bugetat o pierdere de 95 mil. lei (23 mil. euro). Pe plan international, grupurile financiare - de la ING sau Royal Bank of Scotland pana la OTP - au primit sprijin din partea guvernelor din pietele de origine pentru a face fata crizei economice, insa local, Executivul nu s-a implicat cu fonduri pentru sustinerea capitalizarii bancilor romanesti.

Maghiarii de la OTP au facut primul pas in Romania in 2004, cand au achizitionat RoBank, o banca de mici dimesiuni, iar ulterior si-au dezvoltat organic banca pana la 100 de unitati, insa nu au reusit sa castige semnificativ cota de piata pe active, oprindu-se la 1% la sfarsitul anului trecut. Ei aveau in plan initial sa ajunga la o cota de piata de 5% pana in 2010.

Carpatica si Banca Transilvania sunt singurele cu capital privat romanesc, 85% din sistemul bancar fiind controlat de straini. OTP are active de 36 de mld. euro, aproape jumatate din totalul activelor bancilor romanesti.