Maximum doua mandate consecutive la sefia ARB

Autor: Voican Razvan 26.04.2010

Membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) nu vor mai putea detine mai mult de doua mandate consecutive a cate trei ani, spre deosebire de situatia actuala in care nu exista limita, potrivit unui proiect de modificare a statutului organizatiei care reprezinta interesele comunitatii bancare.

Radu Ghetea detine functia de presedinte al ARB din anul 2000, iar actualul mandat ii expira in 2012.

O alta propunere care trebuie analizata pana pe 15 mai de cele 41 de banci membre vizeaza cresterea numarului de vicepresedinti ai Consiliului de Administratie de la trei la cinci. Astfel, consiliul va ajunge la sapte membri votati de AGA: presedinte, prim-vicepresedinte ales de catre CA si cinci vicepresedinti.

In continuare vor putea candida numai conducatori de institutii de credit, insa o noua conditie de eligibilitate va fi cunoasterea limbii romane, fara a fi precizat un grad anume de competenta lingvistica. Echipele de top management ale bancilor sunt dominate de expati, insa exista sefi de banci straini care stau de multi ani in Romania si au invatat limba. Tot la capitolul noutati, daca un membru al CA paraseste banca in numele careia a candidat, poate ramane in functie la ARB timp de maximum o luna, in loc de sase ca pana acum.

In prezent, Consiliul de Administratie al ARB este format din Radu Ghetea (presedintele CEC Bank) - presedinte, Petre Bunescu (vicepresedinte al BRD) - prim-vicepresedinte, Steven van Groningen (presedintele Raiffeisen Bank) - vicepresedinte, Sergiu Oprescu (presedintele Alpha Bank) - vicepresedinte, Oana Petrecu (vicepresedinte al BCR) - vicepresedinte si Radu Negrea - secretar general.

Dupa mai multi ani de discutii contributiile bancilor ar putea fi diferentiate in raport cu cota de piata, pornind de la o contributie minima anuala determinata in functie de bugetul necesar: primele 10 mari banci vor plati trei contributii minime, urmatoarele 10 cate doua, iar restul cate o contributie minima.

De asemenea, CA ar urma sa aleaga o structura de conducere executiva formata din una sau mai multe persoane, aceasta intentie fiind veche de un an.