Transelectrica spune ca pana la sfarsitul anului ar putea fi puse in functiune eoliene cat un reactor nuclear. Cine face investitiile de un miliard de euro

Autor: Roxana Petrescu 26.04.2010

Parcurile eoliene reprezinta anul acesta una dintre cele mai fierbinti zone in care se vor directiona banii companiilor straine, in contextul in care ar putea fi pusi in functiune circa 600 MW, aproape cat un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, investitia in acest caz fiind de circa un miliard de euro.



Saltul este spectaculos si aduce o crestere de peste 40 de ori fata de situatia actuala, tinand cont de faptul ca, potrivit statisticilor europene, in Romania sunt instati numai 14 MW in proiecte eoliene. Concret, daca acesti 600 MW intra in functiune, peste 400.000 de case cu un consum lunar de circa 300 kWh ar putea fi alimentate cu energie verde, fata de cele circa 10.000, cate sunt in prezent.

"Pana la sfarsitul anului 2010 pot fi puse in functiune proiecte intre 150 si 600 MW, depinde de planurile de afaceri ale investitorilor", spune Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica, transportatorul national de energie electrica.

Transelectrica are un rol cheie in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor eoliene, compania fiind cea care da avizele de racordare la retea si cea care in final semneaza contractele de racordare la sistemul energetic national cu investitorii de profil.

"Pana in prezent Transelectrica a emis avize tehnice de racordare la retea pentru 4.023 MW, din care pentru 600 MW s-au incheiat contracte de racordare", spune Baicusi. Cei 4.023 MW pentru care s-au emis avize reprezinta echivalentul in capacitate a aproape 6 reactoare ale centralei de la Cernavoda si depasesc oricum capacitatea actuala de integrare a proiectelor eoliene in sistemul energetic national.

"Transelectrica nu doreste sa limiteze dezvoltarea acestei industrii, dar pentru fiecare proiect in parte se analizeaza foarte atent posibilitatile de integrare in sistemul energetic national. In situatia actuala, sistemul energetic national poate prelua aproximativ 3.000 MW putere instalata in surse regenerabile. Totodata se iau masuri pentru cresterea acestei valori", explica Baicusi.

Cine sparge gheata

Primii care vor pune in functiune anul acesta un parc eolian de dimensiuni mari sunt cehii de la CEZ care vor instala circa 347,5 MW. Astfel, in toamna acestui an, 139 de turbine, fiecare a cate 2,5 MW, vor functiona in comuna dobrogeana Fantanele.

Investitia de la Fantanele reprezinta prima parte a proiectului de 600 MW pe care cehii il construiesc in Dobrogea. Cea de-a doua etapa prevede instalarea a 101 turbine, cu o capacitate similara, in comuna Cogealac.

Astfel, anul viitor tot proiectul va fi in picioare, spun cei de la CEZ, la momentul respectiv, investitia lor de 1,1 miliarde de euro reprezentand cel mai mare parc eolian pe uscat construit in Europa.

Potrivit celor mai recente informatii, CEZ a instalat la Fantanele primele 70 de turbine si are toate autorizatiile necesare, singura piesa lipsa fiind aprobarea Transelectrica de a conecta statia de transformare la reteaua nationala.

"Transelectrica asteapta cu nerabdare parcurgerea tuturor etapelor finale si a testelor necesare impuse de reglementarile si normele tehnice in vigoare, pentru a aproba punerea in functiune si racordarea la sistemul energetic a statiei de transformare", spune seful Transelectrica.

Portughezii de la Pestera

Alte proiecte care ar putea intra in functiune anul acesta sunt cele dezvoltate de Energias de Portugal, prin intermediul diviziei sale de energie regenerabila EDP Renovaveis. Potrivit celor mai recente declaratii din partea reprezentantilor companiei, un proiect cu o capacitate de 90 MW, situat in localitatea dobrogeana Pestera, urmeaza sa fie finalizat la jumatatea acestui an.

Compania mai are in dezvoltare un proiect de 138 MW la Cernavoda. Investitia necesara in cele doua parcuri este de 116 milioane de euro pentru proiectul de la Pestera si de 186 de milioane de euro pentru parcul de la Cernavoda. Atat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cat si IFC (International Financial Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale - n.r.) analizeaza acordarea unor finantari pentru acest proiect.

Un alt grup important care s-a apucat de constructia unui parc eolian sunt italienii de la Enel care au in plan dezvoltarea a 200 MW tot in Dobrogea.

Pentru viitor

Cel mai ambitios plan in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte eoliene a fost anuntat recent de catre spaniolii de la Iberdrola care vor sa construiasca in Dobrogea cel mai mare parc eolian din lume, cu o capacitate instalata de circa 1.600 MW, mai mult decat doua reactoare ale centralei de la Cernavoda. Investitia spaniolilor, care depaseste nivelul de 2 miliarde de euro, ar urma sa fie finalizata in 2017, inceperea constructiilor fiind planificata pentru anul viitor.

Un alt investitor care acum face primii pasi in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila este Petrom, cea mai mare companie locala, care va investi 100 de milioane de euro pentru ridicarea unui parc de 45 MW, tot in Dobrogea.

Petrom spune ca acest parc va intra in functiune anul viitor. Tot in 2011, compania va da drumul unei centrale pe gaz de 860 MW pe platforma centralei Petrobrazi, acesta fiind primul pas major al producatorului de petrol si de gaze pe piata producerii de energie electrica.