Bursa se apropie de investitorii straini

Autor: Adrian Cojocar 26.04.2010

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat ca a implementat un protocol standardizat (FIX) cu care sunt obisnuiti investitorii de pe alte burse straine sa lanseze ordine de tranzactionare, care va facilita printre altele transferul de actiuni straine cand va fi lansat sistemul alternativ (ATS) al Bursei.

Protocolul FIX este un set de specificatii pentru comunicarea electronica pe baza de mesaje a tranzactiilor de pe pietele de capital, care vor ajuta brokerii straini sa realizeze transferuri cu actiuni pe sistemul de tranzactionare Arena al Bursei.

Reprezentantii Bursei spun ca noul protocol, care foloseste un limbaj universal de comunicare, va contribui la reducerea barierelor de intrare pe pietele administrate de BVB prin diminuarea costului initial pentru un nou participant la sistemul BVB care opereaza cu sisteme FIX-compliant.

BVB urmeaza sa lanseze in perioada urmatoare un sistem alternativ propriu care utilizeaza sistemul Arena si care va da posibilitatea investitorilor de a tranzactiona actiuni listate pe bursele internationale.

Brokerii locali au inceput deja sa inregistreze actiuni straine la Depozitarul Central al bursei de la Bucuresti, ultimele vizate fiind cele ale constructorului de automobile german Daimler AG (DAI) si cele ale bancii germane Deutsche Bank (DBK).

Pasul facut de Bursa prin lansarea acestui protocol ar putea facilita aducerea de catre brokerii straini de actiuni internationale pe platforma alternativa a BVB.