Analistii: Acordul cu FMI ar putea derapa in toamna din cauza ratarii tintelor

Autor: Mihaela Claudia Medrega 26.04.2010

O noua misiune a FMI soseste astazi la Bucuresti si va evalua pana in 7 mai criteriile indeplinite de Romania in primul trimestru. Urmatoarea transa de bani, de 850 mil. euro, ar putea fi eliberata, cel mai probabil, in a doua jumatate a lunii iunie.

Acordul cu FMI s-ar putea impotmoli la inceputul toamnei, pentru ca intarzierea redresarii economiei va face si mai dificila asumarea de catre Guvern a masurilor nepopulare de reducere a cheltuielilor, apreciaza analistii, chiar daca actuala evaluare se va incheia cu eliberarea unei noi transe de bani.

"Ne mentinem opinia ca a patra revizuire a acordului stand-by se va incheia probabil cu succes la jumatatea lunii iunie. Credem ca este improbabil sa apara probleme in implementarea acordului inainte de septembrie, cand va avea loc a cincea revizuire", se mentioneza intr-un raport al bancii americane Citibank. Perspectivele economice sumbre vor face mai putin acceptabile pentru Guvern, din punct de vedere politic, respectarea tintei de deficit bugetar sau adoptarea unor masuri suplimentare neprevazute, in opinia analistilor Citi.

In acelasi timp, BCR apreciaza ca esecul potential al angajamentului Romaniei in a implementa reformele fiscale cerute de FMI vor determina o reactie negativa pe piete si nu ar trebui trecuta cu vederea pierderea credibilitatii externe. Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB in acest an, insa majoritatea analistilor estimeaza o depasire a tintei, mai ales ca nivelul PIB ar putea fi sub asteptari, pe seama unei cresteri de sub 1%.

"Reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB in 2010 ramane foarte dificila si am putea sa avem o majorare a tintei oficiale agreate cu FMI, precum si unele masuri nepopulare pentru cresterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor", considera analistii BCR. FMI a redus in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania, de la 1,3% la 0,8%, datele recente indicand ramanerea economiei in recesiune in primul trimestru. "Nu suntem surprinsi de revenirea economica «anemica», avand in vedere gradul ridicat de supraincalzire inregistrat inainte de criza. Totusi, devenim din ce in ce mai ingrijorati de absenta oricarui semn consistent de revenire", afirma analistii Citibank.

Si Raiffeisen Bank apreciaza ca evaluarea FMI va fi favorabila, chiar daca tinta privind arieratele a fost, cel mai probabil, ratata din nou.

"Oricum, ne asteptam ca FMI sa ceara masuri suplimentare pentru reducerea cheltuielilor publice, avand in vedere ca veniturile au scazut sub tinta asumata pentru primul trimestru si ca perspectiva cresterii economice este mai rea decat asteptarile, punand presiune pe partea de venituri."

Cat priveste evolutia cursului leu/euro in ultima luna, analistii Citi remarca faptul ca moneda nationala a avut cea mai slaba performanta din regiune, in ciuda faptului ca este probabila incheierea celei de-a patra revizuiri a acordului cu FMI din iunie si ca nu exista presiuni legate de contul de capital.

"Credem ca exista doi factori principali pentru performanta dezamagitoare a leului din ultima perioada. In primul rand, declaratiile unor oficiali ai BNR care au intarit convingerea ca Banca Nationala nu va permite o apreciere semnificativa a leului. (...) In al doilea rand, credem ca posibilele probleme privind implementarea programului stabilit cu FMI-ul ar putea aparea la cea de-a cincea revizuire a acordului, ceea ce ar putea sa influenteze nefavorabil moneda nationala", potrivit Citi.

Moody's vede bancile tot sub presiune

Agentia americana de rating Moody's va mentine in acest an perspectiva negativa asupra sistemului bancar din Romania din cauza conditiilor economice inca dificile si considera ca performanta financiara a bancilor va ramane sub presiune. Evolutia economiei in 2010 va fi o provocare pentru banci, in conditiile in care ar putea determina constituirea de noi provizioane ridicate pentru imprumuturi restante. Totusi, temerile legate de lichiditatea si capitalul institutiilor de credit din Romania s-au diminuat.