Boom-ul eolian: 600 MW, 240 de turbine, 1 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 26.04.2010

Scenariile optimiste arata ca anul acesta ar putea fi pusi in functiune 600 MW in proiecte eoliene, adica aproape cat un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, 2010 aducand astfel o crestere de peste 40 de ori a capacitatii instalate in astfel de proiecte comparativ cu sfarsitul anului trecut. Cei 600 de MW de proiecte reprezinta la randul lor investitii de circa un miliard de euro, sute de locuri de munca create si aparitia dintr-o data a 240 de turbine eoliene, daca tinem cont ca in general, in dezvoltarile recente de parcuri eoliene se utilizeaza "mori de vant" cu capacitati individuale de 2,5 MW. Boom-ul investitiilor in parcuri eoliene seamana cu explozia proiectelor imobiliare care a caracterizat anii 2006-2008. La fel ca si in imobiliare, dupa furtuna crizei au mai ramas doar gigantii energetici internationali care inca mai au bani pentru a face investitii de miliarde de euro.

"Pana la sfarsitul anului 2010 pot fi puse in functiune proiecte intre 150 si 600 MW, depinde de planurile de afaceri ale investitorilor", spune Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica, transportatorul national de energie electrica si companie care are un rol cheie in ceea ce priveste aporbarea parcurilor eoliene.

Deja la Fantanele, CEZ a instalat 70 de turbine eoliene si pana in toamna mai urmeaza sa fie ridicate inca pe atatea, Energias de Portugal a anuntat ca la mijlocul lui 2010, la Pestera, o localitate dobrogeana, vor fi instalati 90 de MW, iar Enel a inceput constructia unui parc eolian de 200 MW. Anul viitor, Petrom va incepe sa produca energie din vant, iar spaniolii de la Iberdrola vor instala primele turbine dintr-un parc care va deveni cel mai mare din lume.