Externe: Ce ii mai atrage pe investitori spre Est

Autor: Ciprian Botea 27.04.2010

Pentru tarile din Europa de Est perspectivele economice nu s-au imbunatatit semnificativ in ultima perioada, dar investitorii gasesc in continuare oportunitati in regiune date fiind preturile mici ale activelor si subdezvoltarea regiunii.



In acelasi timp, sectorul constructiilor da semne timide de revenire, ceea ce ar putea accelera revenirea economiilor din regiune si ar putea determina investitorii straini sa se intoarca pe pietele est-europene. Una dintre primele piete care si-ar putea reveni anul acesta este cea a cimentului, se arata intr-un raport al Polish Market Research.

In conditiile in care constructiile de locuinte, centre comerciale si spatii de birouri raman la un nivel scazut, principala speranta a producatorilor de ciment se indreapta spre investitiile in infrastructura ale guvernelor est-europene derulate prin proiecte cofinantate de Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, analistii anticipeaza ca regiunea nu va mai reveni pentru o lunga perioada de timp la consumul record de ciment inregistrat in 2008, iar pentru anul acesta vad o crestere a cererii de o singura cifra. Proiectele de infrastructura din regiune au inceput deja sa apara, compania nationala pentru dezvoltarea infrastructurii din Ungaria anuntand recent castigatorii licitatiei pentru construirea a inca unui tronson de 46 de kilometri din autostrada M3 pentru circa 150 de milioane de euro. Proiectul este cofinantat din fonduri structurale.

Si piata materialelor pentru izolatii termice este vazuta ca avand un potential mare de crestere, dar este de asteptat sa-si revina complet abia din 2011-2012 dupa o incetinire puternica in ultimul an.

"Polonia este una dintre cele mai mari piete de materiale pentru izolatii din Europa. Aceasta piata dispune in acelasi timp de un mare potential de crestere, care poate fi atribuit faptului ca foarte multe locuinte nu au mai fost upgradate din punctul de vedere al performantelor tehnice de foarte multi ani. Aproape toti producatorii mari de materiale pentru izolatii sunt deja prezenti in Polonia, iar aceia care nu au inceput sa opereze deja aici sunt gata sa intre pe piata sau iau serios in considerare o asemenea miscare", a declarat Bartlomiej Sosna, Senior Consultant analyst la Polish Market Research. Sosna spune ca pe langa piata izolatiilor termice si cea a izolatiilor tehnice isi va reveni mai usor.

Revenire inceata. Si piata imobiliara, puternic afectata de declansarea crizei in regiune la sfarsitul lui 2008, ofera in continuare oportunitati investitorilor, cel putin pe termen lung, avand in vedere ca acest segment ramane in continuare subdezvoltat.

In Cehia, de exemplu, in multe regiuni ale tarii se simte o lipsa a spatiilor de birouri moderne, spun analistii firmei de consultanta Jones Lang LaSalle, ceea ce face ca pretul chiriilor pentru spatiile de calitate inferioara din aceste regiuni sa se ridice la acelasi nivel cu pretul chiriilor pentru spatiile premium existente pe pietele mai dezvoltate, cum ar fi cele din orasele Brno, Ostrava sau Pilsen.

Chiar daca sunt proiecte care vor imbunatati semnificativ situatia odata ce vor fi finalizate, deocamdata piata se misca intr-un ritm incetinit, fiind asteptata revenirea pietelor din orasele mai mari, spun analistii Jones Lang LaSalle.

"Starea pietei de birouri din centrele regionale nu este chiar atat de strans legata de situatia economica a regiunilor respective. In timp ce unele orase cu somaj ridicat si cu un nivel scazut al Produsului Intern Brut (PIB), precum Usti sau Labem, au o piata a spatiilor de birouri relativ mica, dar in crestere, alte regiuni care sunt mai bine pozitionate din punct de vedere economic resimt o lipsa acuta de spatii moderne", a comentat Ondrej Vlk, director de cercetare pentru Cehia si Slovacia in cadrul Jones Lang LaSalle.

In aparenta investitorii si-au imbunatatit sentimentul vizavi de piata imobiliara, ceea ce ar putea reprezenta o oportunitate de a testa piata pentru proprietarii care au nevoie rapida de lichiditati, spun analistii firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.

Cei care nu sunt insa sub presiunea nevoii imediate de lichiditati ar trebui totusi sa mai astepte, sustin consultantii. Cei mai activi investitori, nu doar in Europa Centrala si de Est, ci pe toata piata europeana sunt in prezent fondurile deschise germane, care au vazut o oportunitate de achizitie in conditiile scaderii preturilor activelor.

Totusi, piata imobiliara a devenit din ce in ce mai globala si nu lipsesc nici investitorii din afara spatiului european, mai noteaza consultantii CB Richard Ellis.

Cine mai risca in Est? Nici pentru companiile care vor sa-si extinda operatiunile in Europa Centrala si de Est si care au astfel nevoie de spatii de birouri nu lipsesc oportunitatile.

In conditiile in care cererea pentru astfel de spatii si implicit gradul de ocupare au scazut semnificativ aceastea au oportunitatea de a negocia contractele de inchiriere dintr-o pozitie mai avantajoasa, obtinand astfel chirii mai mici. Totusi, analistii nu se asteapta ca pietele din Europa Centrala si de Est sa-si revina la nivelul atins inaintea crizei foarte repede, dar atrag atentia ca investitorii care sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mari ar putea beneficia de actuala situatie.

"Nu ne asteptam la o revenire foarte rapida in regiune. Mai putini oameni se vor uita inspre aceasta parte a Europei in perioada urmatoare, asadar pentru cei care chiar vor sa investeasca acum este o ocazie foarte buna sa creeze niste vehicule de investitii prin intermediul carora sa cumpere active subevaluate", recomanda Yael Selfin, economistul-sef al filialei de la Londra a firmei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers. Investitorii vor beneficia astfel de randamente mai ridicate ca urmare a lipsei de competitie, a spus Selfin, citata de cotidianul Wall Street Journal.

Investitiile straine in regiune s-au injumatatit anul trecut, printre cele mai afectate sectoare numarandu-se imobiliarele, industria auto si transporturile. Tocmai in aceste sectoare se gasesc si cele mai mari oportunitati de a investi, potrivit lui Selfin.

Chiar daca exista in continuare motive de ingrijorare in randul investitorilor cu privire la situatia economica din Europa de Est, unul dintre factorii importanti care i-ar putea face sa se intoarca relativ repede in regiune este nivelul salariilor.

Inainte de izbucnirea crizei, salariile est-europenilor au crescut semnificativ, dar in prezent situatia s-a schimbat si cresterile fie au disparut, fie s-au diminuat puternic. In acest context, companiile care incearca sa-si reduca costurile ar putea fi din nou tentate de regiune. Totusi, un studiu al PricewaterhouseCoopers arata ca ar putea trece inca trei-patru ani pana cand nivelul investitiilor straine directe in tarile din Europa Centrala si de Est va reveni la normal.

Faptul ca multe tari din regiune au acorduri de finantare cu institutiile internationale, precum Fondul Monetar International (FMI) sau Banca Mondiala, influenteaza de asemenea perceptia pozitiva a investitorilor fata de regiune.

Situatia difera insa de la tara la tara. De exemplu, Cehia, care atrage de obicei circa 10% din investitiile straine directe in regiune, a inregistrat o scadere mult mai mica a fluxurilor de capital decat regiunea in ansamblu. Si in Rusia investitiile straine au continuat sa intre anul trecut, chiar daca au revenit la nivelul din 2007, fosta republica sovietica fiind cel mai mare beneficiar regional al fluxurilor externe de capital.

Rusia, cea mai atractiva. In acest context si piata imobiliara ruseasca a continuat sa se miste anul trecut mai bine decat restul regiunii. Tranzactiile incheiate anul trecut pe piata imobiliara din Moscova au depasit 3 miliarde de euro, potrivit calculelor firmei de consultanta Colliers International.

In 2009, in Moscova au fost finalizate cladiri de birouri cu o suprafata totala de circa 1,7 milioane de metri patrati, capitala Rusiei ajungand astfel la aproape 11,7 milioane de metri patrati de spatii de birouri incadrate in categoriile A si B. Printre cele mai importante proiecte se numara Capital City, cu o suprafata totala de peste 288.000 de metri patrati, si Rumyantsevo, cu o suprafata de 180.000 de metri patrati.

Pretul de inchiriere pentru spatiile de birouri incadrate in clasa A variaza intre 550 si 800 de dolari pe metru patrat, iar anul trecut rata de neocupare a crescut de patru ori. Perioada medie a unui contract de inchiriere a inceput, de asemenea, sa scada ajungand la trei-cinci ani.

Si structura proprietarilor de spatii de birouri a inceput sa se schimbe in conditiile in care bancile care au furnizat imprumuturi dezvoltatorilor imobiliari solicita participatii in cadrul proiectelor finantate din moment ce capacitatea debitorilor de a-si rambursa creditele a scazut semnificativ.

Aparitia unor noi jucatori pe piata ar putea schimba si standardele dupa care se ghideaza proprietarii si chiriasii, spun analistii Colliers.

Printre centrele comerciale deschise pe piata din Moscova anul trecut se numara Metropolis, cu o suprafata de 205.000 metri patrati si Golden Babylon, cu o suprafata de 241.000 de metri patrati. Anul trecut au fost deschise spatii comerciale cu o suprafata totala de aproximativ 800.000 de metri patrati, potrivit datelor Colliers.

Pentru 2010 este asteptata deschiderea a peste un milion de metri patrati de spatii comerciale, printre care se numara complexul Vegas cu 390.000 de metri patrati si Gagarinsky cu 200.000 de metri patrati. In concluzie, investitiile straine in Europa Centrala si de Est au scazut anul trecut ca urmare a inghetarii fluxurilor de capital la nivel mondial, dar economistii apreciaza ca exista semnale ca lucrurile se imbunatatesc.

"Pentru investitori lucrurile se imbunatatesc. In primul rand, salariile nu mai cresc atat de rapid ca in trecut si multe dintre tarile cu probleme financiare se bazeaza pe sprijinul FMI. In conditiile in care creditul ramane inghetat, principala problema ramane legata mai degraba de lichiditate decat de dorinta de a investi", apreciaza Raffaella Teconi, economistul-sef al Wood&Co.