Noul sef al guvernului de la Budapesta ridica tonul la UE si FMI

Autor: Catalina Apostoiu 27.04.2010

ViKtor Orban, noul prim-ministru al Ungariei, a declarat ca guvernul sau va negocia cu Fondul Monetar International un nou program economic, dar ca nu va permite sa i se dicteze in ceea ce priveste termenii acestuia, scrie Bloomberg.

Orban, care a condus partidul de centru-dreapta Fidesz catre o majoritate de doua treimi in viitorul Parlament ungar in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, primul partid care castiga o astfel de majoritate dupa caderea comunismului in 1989, a adoptat un ton indraznet in ceea ce priveste relatiile cu creditorii tarii.

"Din punctul meu de vedere, nici FMI, nici Uniunea Europeana nu sunt superiorii nostri, iar noi nu suntem subordonatii lor", a declarat Orban. "Daca recurgem la sustinerea lor, trebuie sa negociem cu ei si o vom face. Nu vom accepta directive, ci dorim un program economic in care sa-i avem drept parteneri".

Criza financiara a lovit extrem de puternic Ungaria din cauza datoriei externe ridicate si volumului mare de credite ipotecare si de consum exprimate in franci elvetieni si euro. Tara a evitat intrarea in incapacitate de plata gratie imprumutului de 20 de miliarde de euro primit de la FMI, Banca Mondiala si UE la sfarsitul anului 2008. Acordul de imprumut va expira in luna octombrie, iar Fidesz vrea sa negocieze o extindere a acestuia sau un nou acord.

Orban intentioneaza sa introduca reduceri de taxe si alte masuri pentru a impulsiona economia care se redreseaza treptat de pe urma recesiunii care a generat o contractie de 6,3% in 2009, insa noul prim-ministru trebuie sa mentina in acelasi timp deficitul bugetar sub control.

"Pe termen lung, o tara nu poate exista daca are deficit bugetar in fiecare an", a declarat Orban. "Situatia ideala ar fi sa nu cheltuim mai mult decat putem produce. Problema este ca tara este coplesita de datorii si in aceste conditii este imposibil sa avem deficit zero". Datoria publica a Ungariei se situeaza in prezent la aproape 80% din PIB, cel mai ridicat nivel din Europa de Est.

In timp ce guvernul socialist spune ca actuala tinta de deficit pe 2010, de 3,8% din PIB, poate fi atinsa, Orban nu este de acord cu un astfel de optimism.

"Daca nu venim cu schimbari, pana la sfarsitul anului deficitul bugetar va fi semnificativ mai mare. Incet, toata lumea inclusiv FMI si institutiile UE incep sa accepte acest lucru", a declarat Orban.