Pierderi de 14 milioane de euro pentru Ringier, editorul tabloidului Libertatea

Autor: Adriana Rosoga 27.04.2010

Grupul elvetian de presa Ringier, care detine tabloidul Libertatea plus alte reviste (TVMania, Unica etc.) si care a vandut la inceputul acestui an publicatiile Evenimentul zilei si Capital, a inregistrat anul trecut pe piata romaneasca pierderi de 57,6 mil. lei (14 mil. euro) la afaceri de 124 mil. lei. Businessul a fost lovit de scaderea abrupta a vanzarilor de publicitate cu 70% si a concurentei pe circulatie din partea grupului Adevarul.

In bilantul pe 2009 al companiei, Romania este tara care a avut scaderea cea mai puternica dintre tarile din Europa Centrala si de Est.

"Fara Romania, afacerea Ringier in blocul central si est-european ar fi fost mult mai stabila. Stim ca va dura ceva timp pana cand piata locala isi va reveni", spune Christian Unger, CEO al Grupului Ringier. Anul trecut, grupul elvetian a inregistrat la nivel global o cifra de afaceri de peste 0,9 mld. euro si un profit net dupa impozitare de 0,12 mld. euro. Romania aduce 2,7% din vanzarile companiei la nivel global, cea mai importanta contributie, respectiv 63,7%, fiind adusa de afacerile din Elvetia si Germania. "Am fost surprinsi de viteza cu care piata media a scazut in Romania, insa va ramane o tara in care vom investi in continuare. Ne concentram pe ziarele de bulevard si mai puternic pe online", spune Michael Ringier, proprietarul grupului.

In Romania, Ringier a trecut prin restructurari masive anul trecut care au presupus reduceri de personal, inchiderea ziarului gratuit Compact si a revistei Diva si a vandut la inceputul acestui an Evenimentul zilei si Capital, unele dintre cele mai cunoscute branduri din presa locala catre omul de afaceri Bobby Paunescu.

"Nu avem planificata o vanzare a business-ului din Romania, suntem multumiti cu masurile de restructurare, o sa continuam pe viitor cu actualul portofoliu. Dorim sa crestem cota afacerii digitale", spune CEO-ul Grupului Ringier.