Fabrica de PAL va mari cu 40% afacerile Prolemn

Autor: Laurentiu Cotu 27.04.2010

Producatorul Prolemn din Reghin, controlat de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul prelucrarii lemnului din Turcia, estimeaza ca va inregistra in 2011 o crestere a businessului cu 40% in conditiile intrarii in functiune a unei fabrici de PAL (placi aglomerate folosite in industria mobilei si a constructiilor) aflata acum in constructie.

Compania ar putea finaliza in perioada octombrie-decembrie anul acesta o investitie de 50-60 mil. euro intr-o linie de productie a PAL-ului, urmand ca apoi sa fie instalata si o linie de productie MDF (medium-density fibreboard), investitiile urmand sa ajunga la circa 100 mil. euro in 2012-2013.

Proiectul este sustinut in proportie de 40-50% din fonduri proprii, iar restul din credite bancare si leasing.

Finalizarea investitiilor va creste numarul angajatilor companiei la 1.000, dublu comparativ cu cat au prezent.

"Consideram benefica aceasta perioada pentru investitii, deoarece si costurile sunt mai mici (...) Estimam ca fabrica va functiona la capacitate maxima la sfarsitul lui 2012 - inceputul anului 2013", a spus Mustafa Rafi, seful departamentului financiar al Prolemn.

Exista cerere externa

El explica decizia de a investi in aceasta fabrica prin faptul ca in pietele din Europa criza a inceput mai rapid si sunt semnale de revenire, existand cereri externe pentru PAL.

In urma intrarii in functiune a fabricii de PAL, compania va angaja circa 350 de persoane, iar alte 150 urmeaza sa fie recrutate pana in 2012-2013. Capacitatea maxima zilnica a fabricii de PAL va fi de 2.000 de metri cubi. Pana la finalizarea intregului proiect, fabrica va functiona la 85-95% din capacitate.

In prezent salariul minim al unui angajat la Prolemn este de 800 de lei (190 de euro), iar cel mediu de 1.400 de lei (333 de euro).

Cea mai mare parte a productiei urmeaza sa lie livrata la export. In prezent, la Reghin, Prolemn produce in principal fete de usi, care merg aproape in totalitate la export.

In 2009, Prolemn a inregistrat o cifra de afaceri de 158 mil. lei (peste 35 mil. euro), iar pentru acest an a fost bugetat un avans de 20%. In primul trimestru, vanzarile companiei au avut o scadere de 22% de la 34,6 mil. lei (8,1 mil. euro) in primele trei luni ale anului trecut pana la 27 mil. lei (6,6 mil. euro) in intervalul similar din 2010.

O piata mai putin concurentiala

Intentia companiei de a investi intr-o fabrica de PAL (placi aglomerate folosite in industria mobilei si a constructiilor) este mai veche, primele declaratii in acest sens fiind facute publice in 2007.

Ulterior, compania a anuntat ca mai sunt si alte state unde s-ar putea face investitia, pe fondul unor neintelegeri cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Prin aceste proiecte, Prolemn intra pe piata de PAL si MDF considerata putin concurentiala, unde mai sunt prezente Kronospan, prin fabricile de la Sebes, si Egger, care are o investitie la Radauti.

Kastamonu Entegre, actionarul majoritar al Prolemn, este controlat de Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia. Kastamonu Entegre are circa 7.000 de angajati si trei unitati de productie in Turcia, precum si in Romania, Bulgaria si Bosnia-Hertegovina.