Ministrul finantelor se indoieste ca vom avea crestere economica si de 0,8%

Autor: Razvan Voican 27.04.2010

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu se teme ca economia Romaniei ar putea inregistra anul acesta o crestere chiar mai mica de 0,8% - noua prognoza oficiala anuntata oficial de FMI saptamana trecuta, cu jumatate de punct procentual mai slaba decat precedenta.



"Sper ca noua prognoza a FMI sa fie acoperita de realitate. Eu sunt inca prudent", a declarat Vladescu, citat de Mediafax.

Inca de acum cateva saptamani el isi exprima rezerve in legatura cu perspectivele de revenire a economiei, aratandu-se dezamagit de primul trimestru: "In trimestrul I a fost mult mai putin bine decat ne doream. Inca mai sper sa avem crestere economica in acest an."

Toamna trecuta, inainte de a redeveni ministru al finantelor, Vladescu estima ca economia ar putea continua sa scada anul acesta, cu pana la 2%, pe baza semnalelor primite din discutii cu oameni de afaceri.

Prognoza oficiala de 1,3% convenita cu FMI la inceputul anului a primit lovitura de gratie dupa aparitia statisticilor pe luna februarie care au consemnat prelungirea declinului in industrie, constructii si comert cu amanuntul.

In consecinta, majoritatea analistilor din banci si-au revizuit in jos asteptarile, estimand cresteri de 0,4% pana la cel mult 1%.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat recent ca punctul de pornire al actualei runde de negocieri dintre misiunea condusa de Jeffrey Franks si Guvern va fi tocmai noua prognoza de crestere a PIB.

Daca Guvernul va impartasi ajustarea, vor fi revizuiti toti principalii indicatori macroeconomici, inclusiv tinta de deficit bugetar.

Avand in vedere rezervele exprimate de ministrul finantelor in privinta relansarii economice, ramane de vazut daca Romania nu va pleda chiar pentru o revizuire mai severa a prognozei.

Perspectiva unui PIB sub asteptarile initiale complica problema reducerii deficitului bugetar, care ar trebui sa coboare anul acesta la 5,9% din PIB, pentru ca pana in 2012 sa ajunga chiar sub pragul de 3%.

Analistii avertizeaza ca Romania se confrunta cu situatia de a fi nevoita sa suporte taieri de cheltuieli mult mai dure pentru ca nu au fost facute ajustari la timp.

In ciuda evolutiei dezamagitoare a economiei in trimestrul I, reflectata in declinul substantial al incasarilor din TVA, Vladescu sustine ca executia bugetara s-a incadrat in tinta de 8,25 mld. lei. Analistii considera ca obiectivul a fost atins pe seama nerealizarii cheltuielilor pentru investitii si pe seama acumularii de arierate fata de sectorul privat.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, confirma ca Guvernul a ratat tinta de reducere a arieratelor pentru luna martie. La fel s-a intamplat si cu tintele precedente, iar ingrijorarea Fondului este legata de faptul ca Finantele nu reusesc sa imprime o tendinta vizibila de scadere, desi ministrul Vladescu si-a exprimat de mai multe ori vointa de a achita cu prioritate datoriile. Astfel, cheltuielile materiale au crescut in primele doua luni ale anului mai mult ca urmare a platii unor facturi ramase restante din anul trecut.

In acest context, analistii sunt de acord ca Guvernul intra astazi in cea mai dura runda de negocieri cu FMI de la semnarea acordului de finantare de aproape 13 mld. euro in urma cu aproape un an.

Pe de o parte, autoritatile vor putea da vina pe evolutia sub asteptari a economiei, insa pe de alta nu au justificari - in afara de considerentele populiste - pentru intarzierea restructurarii personalului bugetar si implicit mentinerea unei presiuni foarte mari pe cheltuielile bugetului.

Pentru prima data de la incheierea acordului, FMI ar putea solicita detalierea unor masuri concrete si asumarea de noi termene mai stricte pentru reducerea cheltuielilor cu personalul in sectorul de stat.

Economia ramane marcata de o doza de pesimism la nivelul oamenilor de afaceri, desi bugetele aprobate de mai multe companii din diverse domenii prevad cresteri ale afacerilor chiar si de doua cifre, precum si majorari modeste ale profiturilor fata de anul 2009.