Topul celor mai expuse banci in imobiliare. Cine a bagat 3,5 miliarde de euro?

Autor: Cristi Moga 28.04.2010

Ziarul Financiar a analizat informatiile financiare privind 50 dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Romania, pentru care au fost atrase finantari cu o valoare cumulata de 3,5 mld. euro. Cat inseamna aceasta suma? 15% din soldul creditelor acordate companiilor locale sau echivalentul activelor totale ale unei banci de locurile 9-10, precum Bancpost.



UniCredit este grupul bancar cu cea mai ex­pu­nere pe cele mai mari proiecte imobiliare din Romania, dupa ce a acordat sau a facut parte din consortii de banci care au finantat cu aproximativ 730 de milioane de euro mari proiecte imobiliare de pe piata locala, reiese dintr-o analiza a ZF bazata pe infor­matiile de pe site-ul Arhivei Electronice de Garantii Reale Mo­bi­liare. In cadrul analizei au fost luate in calcul 50 dintre cele mai mari proiecte comerciale, de birouri si rezidentiale pentru care s-au cautat sursele de finantare.

UniCredit are un portofoliu de credite acordate in toate domeniile pietei imobiliare - a finantat proprietarii a patru centre comerciale din Bucuresti (Baneasa Shopping City, City Mall, Grand Arena si Vitantis), doua malluri din tara (Moldova Mall si Arena Bacau), patru ansambluri rezidentiale din Bucuresti (New Town, Residenz, Orhideea Gardens si FeliCity), doua proiecte de birouri aflate in stadiu avansat de constructie in Bucuresti (Nusco Tower si Swan Office Park), precum si proiectul mixt Palas din Iasi.

O parte dintre aceste proiecte au fost finantate de catre subsidiara locala a grupului italian (UniCredit Tiriac), altele de catre Bank Austria (devenita intre timp subsidiara a UniCredit), in timp ce alte proiecte au fost finantate alaturi de un consortiu de banci, ponderea in valoarea totala a creditelor nefiind facuta publica.

Intre proiectele enumerate cea mai mare finantare a fost acordata catre dezvoltatorul proiectului Baneasa Shopping City din nordul Capitalei, care a luat 118,5 milioane de euro si 28 de mi­lioane de lei de la Société Générale si BRD, National Bank of Greece, pre­cum si UniCredit Austria si UniCre­dit Tiriac.

"Partenerul" UniCredit in con­sortiul care a finantat proiectul Ba­neasa, grecii de la National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar de la Banca Romaneasca, ocupa a doua pozitie in topul bancilor expuse pe marile proiecte imobiliare.

Grecii au finantat si doua dintre cele mai mari proiecte de birouri din Pipera - UpGround si Global City, turnul de birouri Euro Tower de pe bulevardul Barbu Vacarescu, ansamblul Stejarii dezvoltat de Tiriac in Baneasa, mallul City Park din Constanta si a facut parte din consortiul care a finantat dezvoltarea parcurilor comerciale ERA din Oradea si Iasi.

Valoarea cumulata a finantarilor acordate pentru aceste proiecte? Aproximativ 551 de milioane de euro.

Germanii de la Eurohypo au acordat doar doua credite de mari dimensiuni catre dezvoltatorii a patru dintre cele mai importante malluri de pe piata locala - Bucuresti Mall si Plaza Romania, respectiv Iulius Mall Cluj si Iulius Mall Timisoara. Expunerea pe aceste proiecte? 447 mil. euro.

La acordarea unor credite de peste 400 de milioane de euro a contribuit si un alt jucator elen din domeniul bancar - EFG Eurobank, proprietarul Bancpost - care a facut parte din con­sortiile implicate in finantarea mallu­rilor Liberty Center si City Mall din Bucuresti, dar si a City Park din Constanta, a parcurilor de retail ERA din Oradea si Iasi, dar si a ansamblului de birouri Global City, realizat de Global Finance in Pipera.

Locul cinci in topul bancilor este ocupat de o alta institutie germana - Hypo Real Estate - care a finantat cu 234 de milioane de euro dezvoltarea mallului Cotroceni Park din Bucuresti si a acordat totodata un credit de 56 de milioane de euro pentru refinantarea imobilului de birouri Charles de Gaulle Plaza din Bucuresti.

In total, o expunere de 290 de milioane de euro pe doua dintre cele mai apreciate proiecte imobiliare din Bucuresti.

O a treia banca elena - Alpha - a acordat credite de peste 250 de milioane de euro, jumatate din acesti bani fiind acordati pentru dezvoltarea a doua dintre cele mai mari ansambluri de locuinte din Bucuresti - Asmita Gardens si Doamna Ghica Plaza - in care insa doar jumatate dintre apartamentele construite au fost vandute. Alpha a mai finantat constructia proiectelor de birouri City Gate, Cubic Center si Platinum Center, precum si realizarea centrului comercial Suceava Shopping City.