Tot mai multe firme nu platesc: asigurarile de credit comercial s-au scumpit cu 20%

Autor: Angela Placinta 28.04.2010

Sefa sucursalei locale a Euler Hermes, unul dintre cei mai mari asiguratori de credite comerciale din lume, spune ca 2010 nu arata mai bine decat anul trecut, numarul cazurilor de neplata de catre firme fiind in continua crestere.



Inmultirea cazurilor de neplata de catre firme a datoriilor catre furnizori sau alti parteneri de afaceri a dus la scumpirea cu 20%, in medie, a asigurarilor de credit comercial in ultimul an, iar in cazul unor clienti pretul chiar s-a dublat, afirma Cristina Rusuleanu, directorul general al sucursalei locale a Euler Hermes, unul dintre cei mai mari asiguratori de credite comerciale din lume.

Aceste polite sunt cumparate de companii, care urmaresc astfel sa acopere riscul de a nu-si incasa banii de la partenerii de afaceri. In Romania numai 2-3% din cele peste un milion de firme care exista pe piata cumpara aceste asigurari.

"Preturile au crescut in medie cu 20%, dar in cazul politelor cu daune foarte mari au urcat si cu 50-100%. Am avut polite cu o rata a daunei de 500-600%, deci situatia trebuia echilibrata prin cresterea pretului. Anul acesta nu va fi mai bun decat 2009, ne intalnim cu foarte multe situatii de neplata", explica Rusuleanu.

Cum functioneaza aceasta asigurare? Practic, firmele isi asigura cifra de afaceri.

Inainte de criza prima pentru aceasta polita era de 0,35% din cifra de afaceri asigurabila, dar acum cotatiile au urcat la 0,4-0,5%. Despagubirea maxima platita de asigurator este egala cu un multiplu de 20 al primei platite de client: la o prima de 1.000 de euro pe an, suma maxima pe care o poate primi ca despagubire este de 20.000 de euro, spune Rusuleanu. Daca inainte de criza Euler Hermes asigura 70-80% din portofoliul de clienti ai asiguratului, in prezent ponderea a coborat la 40-50%.

"Rata daunei este in continua crestere, a ajuns acum la 40%, ceea ce este normal pentru acest domeniu. Daca ramanem la 40-50%, vom fi extrem de multumiti, dar va fi dificil sa pastram acest nivel. Este ingrijorator numarul de insolvente, in mod clar situatia companiilor s-a degradat foarte mult", afirma directorul general al Euler Hermes.

In primele trei luni din acest an, peste 6.250 de firme au intrat in insolventa, cu 27% mai multe decat in aceeasi perioada din 2009. De asemenea, aproape 20.000 de societati si-au suspendat activitatea.

"Multe firme s-au trezit tarziu ca exista riscul de neplata, acesta este motivul pentru care multi nu reusesc sa supravietuiasca. Fie aveau prea mare incredere in clientii lor, fie nu stiau cum sa-si gestioneze portofoliul. Multi au realizat prea tarziu ca s-au intins mai mult decat le permitea plapuma: au acordat prea multe credite in piata, au vandut multa marfa cu plata la termen, care nu a mai putut fi absorbita de piata."

Domeniul cu cele mai multe daune a fost cel al constructiilor, iar in prezent nu mai exista niciun sector al economiei care sa fi scapat de cazuri de intarziere la plata.

"Constructiile sunt domeniul cel mai riscant, o perioada de timp nici nu am mai asigurat companii din acest domeniu, a trebuit sa le refuzam solicitarile. Acum am reinceput sa le asiguram, dar analizam foarte atent debitorii solicitantului. Intr-o situatie foarte buna sunt acum companiile puternice (din orice domeniu - n.r.), cu o cota de piata mare, care isi controleaza clientii prin pozitia lor. Daca ai un furnizor foarte mare, nu vrei sa-l pierzi, si atunci iti prioritizezi platile si pe acela il platesti primul."

Sucursala Euler Hermes si-a inceput activitatea la sfarsitul lui 2008, pana atunci grupul activand pe piata locala fie prin intermediul Allianz-Tiriac (Euler Hermes face parte din grupul Allianz), fie prin "pasaportul european". In 2009 primele brute subscrise de companie au fost de 2 mil. euro, iar daunele platite - de 100.000 de euro. Procesul de plata a daunelor dureaza chiar si peste o jumatate de an, astfel incat anul acesta sumele vor creste semnificativ, spune directorul Euler Hermes. De asemenea, grupul detine pe piata locala firma Euler Hermes SRL, care se ocupa de analiza bonitatii financiare a clientilor si de recuperarea de creante. In 2009 veniturile acestei firme au fost de 1,7 mil. euro, iar profitul de 625.000 de euro. Cristina Rusuleanu nu a precizat numarul de asigurati ai companiei. Primele platite de acestia variza intre 3.000 si 200.000 de euro pe an.

Principalul concurent al Euler Hermes pe piata locala este Coface.