Cresterea economica poate fi tot sub zero, crede Radu Craciun, Eureko

Autor: Izabela Badarau 28.04.2010

Romania risca sa ramana in recesiune si anul acesta, pentru ca relansarea nu va putea veni din consumul intern, iar singura speranta este revenirea economica a tarilor din Vest care ar putea revigora, cu un anumit decalaj, exporturile si cresterea produsului intern brut, apreciaza Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, care are in administrare active de aproximativ 40 mil. euro.

"Nu este realist sa ne asteptam la o crestere a consumului intern. Somajul va continua sa creasca anul acesta, iar dinamica ritmului de creditare va ramane foarte scazuta. Astfel, nu avem de ce sa ne asteptam la o inviorare a consumului, cel putin nu anul acesta. O intoarcere a economiei ar putea avea la origini doar o crestere a exporturilor. De aceea, BNR nu vrea ca leul sa se intareasca. O moneda relativ slaba este importanta pentru incurajarea exporturilor", spune Craciun, unul dintre cei mai cunoscuti analisti, cu o experienta de peste 15 ani pe pietele financiare.

Directorul de investitii al Eureko estimeaza ca evolutia PIB se va plasa anul acesta intre -0,5% si 1%, insa precizeaza ca trimestrul intai nu este un indicator bun pentru performanta intregului an. "Chiar si cand vom avea cifrele pe trimestrul intai, va fi greu de vazut cum va arata sfarsitul anului."

FMI a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%. Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, a declarat marti ca prognoza de crestere economica pentru acest an ajustata de FMI ar putea fi chiar prea optimista.

Pe de alta parte, Craciun considera ca atitudinea FMI fata de Romania este maleabila si flexibila.

"Sunt sanse foarte putine ca Fondul sa se supere si sa plece, s-ar intampla doar in cazul in care vor fi derapaje cu adevarat majore in Romania, ceea ce nu cred ca se va intampla. FMI-ul de acum nu este acelasi cu FMI-ul de acum cinci ani." Pe de alta parte, agentiile de rating international nu sunt la fel de ingaduitoare si nu au deocamdata de ce sa upgradeze ratingul Romaniei, in conditiile in care "nu s-au intamplat lucruri foarte spectaculoase". "Sunt capitole la care trebuie sa ne respectam promisiunile. Inainte de trimestrul patru este foarte putin probabil sa vedem o upgradare. Mai ales ca exista un efect de contagiune in ceea ce priveste criza din Grecia. (...) Da, este un subiect delicat, pentru ca nimeni nu vrea sa creeze in mod artificial panica in piata."

Bancile grecesti sunt sub o anumita presiune, inclusiv la ele acasa, mai spune directorul de investitii al Eureko Pensii. "Bancile si-au limitat expunerile foarte mult intre ele. In momentul in care au nevoie de finantare nu prea isi gasesc contrapartida in piata. O alta modalitate prin care isi atrag resursele este prin depozite si nu au incotro decat sa fie foarte generoase cu dobanzile oferite."

De ce raman dobanzile atat de mari cand guvernatorul BNR le spune bancilor sa coboare dobanzile?

"Profilul de lichiditate al fiecarei banci este diferit si accesul lor la piata interbancara este diferit. Prin urmare, se comporta diferit", spune Craciun.

Bancile nu vor relua creditarea mai devreme de trimestrul III, cand dorinta de a face profit le va indemĀ­na sa relaxeze conditiile de creditare, chiar daca BNR va mai reduce dobanda, chiar pana la nivelul de 5,5%, spune Craciun. In prezent, dobanda de politica monetara a bancii centrale este de 6,5%.