Incep audierile in dosarul Rompetrol. Primii martori: Grama si Bucsa

Autor: Roxana Petrescu 28.04.2010

La doi ani dupa trimiterea in instanta a dosarului Rompetrol, ieri au avut loc primele audieri in procesul in care cap de afis este Dinu Patriciu, cel mai bogat om din Romania.

Primii audiati au fost Petrica Grama, un fost director in cadrul Ministerului Finantelor, si Alexandru Bucsa, fost director financiar si unul dintre oamenii cheie in dezvoltarea Rompetrol.

Petrica Grama, fost director al Directiei Evaluare Venituri de la Bugetul de Stat, spune ca nu i-a cunoscut niciodata pe Patriciu sau pe Bucsa. Grama a fost audiat in legatura cu o adresa trimisa de catre Rompetrol ministrului de finante in 1999, despre care el a spus ca nu-si aduce aminte sa fi fost inregistrata vreodata la directia sa.

"Nu-mi aduc aminte concret despre aceas ta scrisoare, dar dupa verificarea registrului de intrari-iesiri am va zut ca acea adresa venise la directia mea de la Directia generala a bugetului. Atributiile mele directe la acea vreme erau cu totul altele decat urmarirea crean telor interne sau externe ale Romaniei. Nu am discutat vreodata despre aceasta crean ta cu Bucsa, Dinu Patriciu sau John Works. Directia mea se ocupa exclusiv cu evaluarea veniturilor si era o directie de sinteza. Nu ne ocupam de agentii economici", a sustinut Grama, citat de Mediafax.

La randul sau, Buc sa neaga orice legatura intre el si creanta din Libia. In anii '80, intre statul roman, reprezentat la acea vreme de Rompetrol, si cel libian s-a incheiat un contract de explorare pentru unele perimetre. Ulterior, guvernul roman renunta la aceasta intelegere in favoarea unei alte companii de la care trebuia sa primeasca 85 mil. dolari. Dupa privatizarea Rompetrol, statul nu a mai primit niciun ban din aceasta suma.

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol pentru comiterea a sapte infractiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In acelasi timp, el este invinuit de manipularea pietei. O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate.