Grecia evita razant colapsul. Isarescu spune ca bancile grecesti locale sunt bine capitalizate. Cum comentati?

Autori: Mihaela Claudia Medrega , Andrei Chirileasa , Liviu Chiru 28.04.2010
  • Problemele Greciei zdruncina din nou pietele financiare
  • Sefii FMI si BCE promit un ajutor rapid de 120 mld. euro pe trei ani daca grecii fac reforme dure
  • La Bucuresti, guvernatorul BNR Mugur Isarescu spune ca bancile cu actionariat elen nu au probleme cu lichiditatile
  • Urmariti evenimentele pe www.zf.ro


Cele sapte banci cu actionariat elen din Romania sunt foarte bine capitalizate si nu au probleme cu lichiditatile, a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, dupa ce retrogradarea ratingului suveran al Greciei in categoria de risc speculativ de catre agentia americana Standard& Poor's (S&P) a trimis o unda de soc pe pietele financiare internationale, resimtita inclusiv la Bucuresti.

"Exista o aversiune fata de risc, exista si o ingrijorare, dar nu exista motiv de exagerare. Influentele externe nu pot fi negate, nici eu nu le neg. Traim intr-o lume globalizata, ne-am deschis conturile de capital si categoric vor exista anumite influente", a spus Isarescu indemnand la calm si catalogand drept exagerate evaluarile privind Grecia.

Bancile elene concentreaza 17% din activele bancare din Romania, adica aproape 14 mld. euro, Alpha si Bancpost (subsidiara EFG Eurobank) fiind in topul primilor zece jucatori.

Pe pietele internationale investitorii au reactionat extrem de nervos la decizia S&P: randamentul la obligatiunile grecesti pe doi ani a sarit pana la 30% in euro pe an, de la 13% pe an in urma cu doua zile, iar bursele din toata Europa au inregistrat scaderi de pana la 4% marti seara si ieri in prima parte a zilei.

Pe piata interbancara de la Bucuresti euro a urcat ieri de la 4,13 pana la 4,15 lei, iar cresterea cursului a fost oprita doar de vanzari de valuta in spatele carora s-a aflat cel mai probabil Banca Nationala, afirma dealerii. In paralel, pe piata monetara dobazile au urcat pe palierul 5%-6% pe an, dupa ce stationasera in saptamanile precedente la 3%-5% pe an.

"Exista suficienta lichiditate, dar in momentele in care se cultiva panica, bineinteles ca pietele sunt sensibile si reactioneaza. Pietele financiare romanesti s-au maturizat, dar sunt inca sensibile la zvonuri si puncte de vedere exagerate, deci putem sa vedem si ridicari de dobanda. Deocamdata dobanzile de pe piata monetara sunt in continuare mai mici decat rata de politica monetara", a spus guvernatorul BNR.

Bursa a fost cea mai afectata pe plan local de situatia din Grecia, inregistrand corectii puternice in deschiderea sedintei, pe fondul unui val de vanzari din partea investitorilor. Indicele BET a pierdut chiar 3% in prima parte a sedintei, iar actiunile Petrom si BRD, cele mai mari companii locale listate, au scazut cu pana la 5%. SIF-urile s-au prabusit si ele cu peste 4,5%, prefigurand cele mai mari corectii din ultimele luni. Pana la inchidere insa, situatia s-a mai linistit, iar actiunile au mai recuperat din pierderi, BET inchizand cu o scadere de 1,4%.

"Impactul economic direct al situatiei din Grecia asupra companiilor locale este destul de limitat. Cred ca a fost o corelatie putin intarziata a pietei de la Bucuresti cu pietele externe, care au inregistrat corectii puternice ieri (marti - n.red.)", a explicat Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, al doilea administrator de fonduri de pe piata locala. Situatia pe plan international s-a detensionat abia dupa-amiaza, cand oficialii FMI si ministrul de finante din Germania au anuntat ca Grecia va primi un pachet de sprijin de 120 mld. euro, intins pe trei ani, cu conditia sa prezinte un plan detaliat de reducere a cheltuielilor publice. Grecii spun ca nu vor sa-si reduca salariile.

Dupa decizia de a retrograda calificativul de tara al Greciei cu trei trepte, pana la "BB+" (nivel similar cu cel al Romaniei), S&P a ajustat si calificativele pentru patru dintre cele mai importante grupuri financiare elene. Astfel, ratingurile Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus au fost reduse cu doua trepte, la "BB", de la "BBB". In cazul National Bank of Greece (care controleaza Banca Romaneasca) agentia a redus ratingul tot cu doua trepte, la "BB+", de la "BBB+".

"Actiunile asupra ratingurilor bancilor elene urmeaza reducerii ratingului suveran al Greciei. Consideram ca dezechilibrele de finantare se vor prelungi pe tot parcursul anului (...)", noteaza analistii S&P. Agentia sustine ca bancile grecesti au o baza de depozite de la clientela solida, dar acestea acopera doar 65%-75% din necesarul total de finantare. In raportul sau pe 2009, NBG prezenta insa un raport credite/depozite de 95%.

Intrebat daca exista posibilitatea ca bancile din Romania cu capital grecesc sa trimita bani la bancile-mama, Isarescu a raspuns: "Daca au resurse suplimentare, probabil ca da. Insa, aceste banci sunt inca parte a acordului, sunt sub umbrela FMI si a Comisiei Europene. Suntem siguri ca acordul va fi respectat".

Isarescu a precizat ca nu exista iesiri de capital din Romania, exprimandu-si speranta ca nu vor exista nici in perioada urmatoare.

Pietele financiare din Romania au reactionat totusi moderat la turbulentele de pe pietele internationale, iar dealerii de la Bucuresti sunt in expectativa.

"Piata este destul de increzatoare si nu am vazut panica nici atunci cand s-a cumparat valuta in pachete mari. Nu cred insa ca vom scapa de contagiune, este un moment de cotitura", comenteaza dealerul unei banci de la Bucuresti. Jucatorii straini au cumparat euro pe tot parcursul sedintei de tranzactionare, insa de fiecare data BRD si Raiffeisen Bank - doua dintre cele mai active banci locale pe piata valutara - au asigurat oferta necesara de valuta, astfel incat cotatiile sa nu urce. Spre sfarsitul zilei euro era tranzactionat la 4,1375-4,1395 lei.

Cresterea dobanzilor pe piata monetara a fost antrenata de cererea mai mare de lichiditate din partea bancilor, care s-a suprapus peste sterilizarile efectuate de BNR. Dealerii spun ca limitele de tranzactionare cu filialele locale ale bancilor elene raman deschise doar "teoretic". Aceasta dupa ce BNR a intervenit si in urma cu doua saptamani, cand a aparut un curent de marginalizare a bancilor elene.

"Trebuie sa privim cu relativ calm la ce se intampla in jurul nostru", a indemnat din nou Isarescu ieri. Referindu-se la evolutia dobanzilor din piata in contextul situatiei din Grecia Isarescu sustine ca acestea ar putea sa creasca din cauza zvonurilor si parerilor exagerate privind influenta situatiei Greciei, desi pietele financiare romanesti s-au maturizat.

Ieri-dimineata obligatiunile grecesti (in euro) cu maturitatea de doi ani se tranzactionau la randamente de 30%, insa pietele s-au calmat ulterior, randamentele coborand spre 18% pe an. Spre comparatie, obligatiunile romanesti in lei cu maturitatea de zece ani au fost tranzactionate ieri la 7,25% pe an, fata de 7,09% pe an, randamentul mediu la care au fost emise cel mai recent astfel de titluri, pe 22 aprilie.

Mihai Ion de la Raiffeisen Asset Management crede ca situatia internationala nu s-a inrautatit atat de mult incat sa justifice o reactie atat de dura a pietelor financiare.

"Nu cred ca e justificata comparatia cu Lehman Brothers. Scaderea bondurilor Greciei si Portugaliei ar putea afecta rezultatele unor banci, dar de aici si pana la a pune sub semnul intrebarii iesirea din criza e mult. Cred ca reactia pietelor a fost putin excesiva."