Exlusiv online: Argumente pro si contra pentru investitiile in companii care acorda dividende

Autor: Adrian Cojocar 29.04.2010

Companiile care acorda dividende permit investitorilor sa obtina niste surse de venit anual, un fel de renta, pe care acesta o poate prefera, mai ales daca valoarea dividendului este una consistenta in comparatie cu valoarea de piata a firmei, de pe urma caruia poate obtine uneori randamente care intrec dobanda anuala oferita de banci.

Totusi, putine au fost cazurile anul acesta cand randamentul dividendelor au depasit dobanda pe un an la banca, in primul rand din cauza profiturilor mici inregistrate de companii in anul de criza 2009.

"Cat timp companiile au o strategie coerenta nu exclud nici una din variante. Au fost cazuri fara sens anul acesta in care companiile au anuntat ca dau dividende si apoi ca fac majorare de capital cu cash. Nu cred ca un investitor este nefericit daca primeste dividende, dar randamentele la dividende au fost anul acesta foarte mici. Puteai sa pierzi sau sa castigi intr-o zi din variatia actiunilor mai mult decat cat puteai obtine din dividende", spune Ioana Tanase, directorul casei de brokeraj EFG Securities.
Pe parcursul anului trecut, au fost cazuri cand un investitor putea obtine randamente din dividende de 25-30%.

Pe langa valoarea dividendului, investitorul trebuie sa ia in calcul si ce pozitie pe piata are compania care acorda dividende, precum si faza de dezvoltare a acesteia.
De exemplu, o firma care activeaza pe o piata unde detine monopol isi poate permite sa aloce o parte mai mica pentru investitii si sa acorde bani actionarilor.
De cealalta parte, o firma de dimensiuni mici care activeaza pe o piata puternic concurentiala si care acorda dividende ar putea suferi de pe urma dezinvestirii profitului prin insuficienta surselor pentru dezvoltare si promovare.

Firma in cauza ar poatea avea dificultati din cauza ca nu se modernizeaza pentru a fi eficienta sau nu are bani sa se promoveze pentru a-si mentine sau creste cota de piata.
Astfel, chiar daca primeste dividende, investitorul ar putea pierde bani din deprecierea portofoliului de actiuni detinut la companie.
Pe de alta parte, o companie cu un management performant care tine profitul pentru investitii sau strange bani de la actionari s-ar putea dovedi o optiune mai buna daca investitiile respective sunt rentabile si compania realizeaza rezultate in crestere, care aduc un plus de valoarea actiunilor firmei.
"Investitorul trebuie sa se intrebe ce investitii are compania in cauza si ce face cu profiturile. Daca are profit bun si da dividende este bine. Daca are proiecte rentabile de investitii si foloseste profitul pentru acestea este iarasi bine. Daca compania are profituri dar tine banii la banci aici nu este bine. Acordarea de dividende este buna dar sa nu decapitalizezi compania, care i-ar putea folosi pentru proiecte de investitii", este de parere Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.