Salutul regal

Autor: Cristina Marina 29.04.2010

Lumea luxului este faimoasa pentru ape titul nemasurat pen tru editii speciale si pare sa transforme chiar si cel mai mic eveniment in motiv perfect pentru (inca) un produs in serie limitata. Unele raman editii limitate, altele, care si-au dovedit potentialul comercial, intra in linia normala.

Royal Salute este unul dintre bran durile care si-au inceput aventura ca editie speciala, iar in timp si-au castigat popularitatea. Dintre cele cateva zeci de produse create pen tru incoronarea re ginei Elisabeta a II-a Marii Britanii in 1953, a fost printre putinele care au rezistat pe piata pana in zilele noastre.

Chivas Brothers, distileria care produce Royal Salute si care face parte din grupul Pernod Ricard, era deja furnizorul casei regale si a primit propunerea sa realizeze un whisky special, demn de un asemenea eveniment. Ideea amestecului a pornit chiar de la simbolurile regalitatii - Royal Salute este un amestec de scotch whisky, invechit minimum 21 de ani, pentru ca 21 de focuri de tun este maximul de respect pe care il poti acorda unui monarh. A fost produs in trei culori, rosu, albastru si verde, care au fost alese pentru ca reprezinta pietrele pretioase din coroana reginei.

Iar ambasadorul brandului, Torquhil Ian Campbell, este singurul duce care lucreaza in industrie si calatoreste prin lume pentru promovarea brandului premium Royal Salute. Al 13-lea duce de Argyll detine 29 de titluri nobiliare, printre care cel de Maestru Ereditar al Casei Regale Scotiene. Prin acest titlu, este responsabil de interesele domestice ale monarhului Scotiei si i se solicita prezenta la toate ceremoniile atunci cand Regina se afla la Palatul Regal Holyrood din Edinburgh.

Ducele de Argyll spune ca Royal Salute este considerat un fel de status simbol, ca un ceas Rolex sau Jaeger-LeCoultre. "Are mare succes in America, in Asia Pacific, pentru ca este o sticla usor de recunoscut, toata lumea stie ce ai pe masa."

Torquhil Ian Campbell reprezinta o industrie care pentru Scotia este afacere nationala si exportul numarul unu. Conform Scotch Whisky Association, in primele noua luni ale lui 2009 Scotia a exportat 807 milioane de sticle de whisky, cu 1,5% mai mult decat anul trecut. Ca valoare a scazut cu 3,5% comparativ cu anul record 2008, la 2,11 miliarde de lire sterline.

Pasiunea pentru whisky a scotienilor a dat nastere si la mai multe cluburi sau societati exclusiviste, unde pasionatii sau cei care lucreaza in industrie se intalnesc si dezbat pe teme dedicate. Torquhil Ian Campbell este patron al Detinatorilor Quaich, o societate exclusivista unde accesul se face pe baza de invitatie.

"Este un club care a fost format in anii '80 de reprezentanti ai domeniului si de un grup de nobili scotieni care isi doreau sa promoveze si sa premieze pe cei care au contribuit la promovarea whisky-ului in lume. In prezent exista 1.700 de membri dintre care trei romani si ne intalnim de doua ori pe an in Scotia." Printre membrii celebri se numara Printul Charles.