Scaderea cu numai 10% in trimestrul I este considerata o performanta de catre Orange

Autor: Adrian Seceleanu 29.04.2010

Orange a incasat in primul trimestru din acest an 30 mil. euro din serviciile de internet, pe fondul dublarii vanzarilor de smartphone-uri si al numarului mai mare de utilizatori pentru datele mobile. Compania are 12.000 de clienti pentru serviciile care combina internetul cu vocea fixa.



Veniturile Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, au scazut cu 10,2% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 237 milioane de euro, in timp ce numarul clientilor companiei s-a majorat in acest interval cu 7%, la 10,809 milioane.

"Cresterea bazei de clienti cu abonamente, datorata actiunilor intense de fidelizare, si stabilizarea veniturilor sunt indicatorii care au marcat performanta companiei in primul trimestru al anului, in ciuda sezonalitatii acestei perioade", a declarat Thierry Millet, directorul executiv al Orange. "Imbunatatirea evolutiei veniturilor observata de la luna la luna confirma perspectiva de stabilizare economica din acest an", a adaugat el.

Orange Romania inregistrase in primele trei luni din 2009 venituri de 264 milioane euro la o baza de 10,118 de milioane de clienti. In T1 2009 compania anuntase o scadere a veniturilor de 14%. Primul trimestru este in general unul mai slab pentru companiile de telefonie mobila, prin comparatie cu perioada de final de an (octombrie -decembrie).

Imbunatatirea semnificativa a ratei cu care au scazut veniturile Orange Romania, de la -24% in T4 2009 la -10% in T1 2010, este considerata de grupul France Telecom, proprietarul operatorului, cea mai buna realizare obtinuta de grup pe pietele europene, excluzand Franta, Spania, Polonia si Marea Britanie. Reducerea ritmului de scadere din Romania a imbunatatit cu patru puncte procentuale evolutia veniturilor totale de pe aceste piete, de la -2,9% in trimestrul al patrulea din 2009 la o crestere de 1,2% in primele trei luni din 2010. Venitul mediu anualizat pe utilizator (in cele 12 luni incheiate la sfarsitul perioadei analizate) si-a continuat declinul, ajungand la 88 de euro in primul trimestru al acestui an, fata de 114 euro la finele perioadei corespunzatoare din 2009, respectiv 92 euro la sfarsitul lunii decembrie a anului 2009.

Veniturile din servicii telecom ale companiei au fost de 214 mil. euro, in scadere cu 11% fata de anul trecut, in timp ce incasarile generate de vanzarile de telefoane mobile, cartele sim si alte echipamente au fost de 23 mil. euro, in scadere cu 4%, potrivit datelor din raportul France Telecom. Singurul segment al veniturilor care nu a inregistrat o scadere a fost cel al serviciilor de date si internet: Orange a incasat aproximativ 30 mil. euro si in T1 2010 si in T1 2009.

"Ponderea veniturilor din serviciile de date a fost de 13,8% in veniturile din servicii raportate in primul trimestru, in crestere fata de 12,4% cat se inregistra anul trecut. Evolutia pozitiva a veniturilor din serviciile de date reflecta cresterea gradului de adoptie a serviciilor de internet mobil de mare viteza, accesibil pe mobil si pe PC pe tot teritoriul tarii. Pe langa acoperirea (…) retelei de date Orange, un alt factor care a contribuit esential la aceasta crestere a fost introducerea ofertelor cu smartphone-uri. Vanzarile de smartphone-uri in primul trimestru al acestui an s-au dublat fata de perioada similara a anului precedent", potrivit Orange. Numarul clientilor broadband ai Orange Romania a crescut cu 40% fata de primul trimestru al anului precedent, la 2,641 milioane.

Fata de finele anului trecut, numarul de clienti ai Orange Romania a scazut cu 2%, de la 10,995 milioane la 10,8 milioane. Si numarul de utilizatori ai serviciilor de date EDGE si 3G cu modemuri speciale sau de pe telefonul mobil a scazut, fata de finele anului trecut, cu 2%, de la 2,7 milioane la 2,64 milioane.

Orange a publicat in premiera si numarul de clienti pentru serviciile integrate de telefonie fixa la pachet cu internet, denumite Home Pack - pentru clientii consumer si Office Pack - pentru cei business. De la lansarea serviciilor de voce fixa la pachet cu internet in noiembrie 2007, Orange Romania a acumulat o baza de 12.000 de utilizatori, potrivit datelor France Telecom. Serviciile de voce fixa si internet sunt furnizate prin reteaua mobila si sunt accesibile printr-un echipament special. Principalii concurenti ai Orange pe piata locala sunt Vodafone Romania, divizia locala a grupului britanic Vodafone, si Cosmote Romania, subsidiara a Cosmote, parte a grupului OTE-Deutsche Telekom, care controleaza si Romtelecom, Germanos si Zapp.

La nivel mondial, veniturile Orange au scazut in primul trimestru cu 2%, de la 11,18 mld. euro la 10,95 mld. euro, iar profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a coborat cu 4,8%, de la 3,95 mld. euro la 3,76 mld. euro. Numarul clientilor grupului francez a scazut in primele trei luni la 183,287 milioane, de la 183,865 milioane la finele anului trecut, insa este in crestere comparativ cu nivelul de 176,132 milioane raportat la finele primului trimestru din 2009.