Daca SIF-uri nu sunt, atunci nici tranzactii nu avem

Autor: Vlad Anastasiu 29.04.2010

Bursa de la Bucuresti nu a inregistrat ieri nicio modificare considerabila fata de sedinta de miercuri, in conditiile in care SIF-urile, titlurile Bancii Transilvania (TLV) si actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de la tranzactionare, pe durata desfasurarii AGA. Valoarea transferurilor s-a ridicat la doar 0,74 mil. euro, inregistrand un record minim absolut in ultimul an. Spre comparatie, anul trecut, in aceeasi perioada in care societatile financiare desfasurau AGA, valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni a BVB s-a ridicat la 7,1 mil. lei, respectiv 1,7 mil. euro.

Cea mai mare variatie la nivelul indicilor a inregistrat-o principalul indicator al pietei, BET, care reda evolutia celor mai lichide zece titluri, care a urcat cu 0,2% fata de referinta. Indicele energetic BET-NG a inchis sedinta de ieri tot pe minus, cu o corectie de 0,05% fata de cotatia de miercuri.

"Investitorii si-au luat o scurta vacanta odata cu suspendarea SIF-urilor pe durata AGA si apreciez ca unii dintre ei vor reveni odata cu primele comunicate ale hotararilor luate de societatile financiare, dar cel mai probabil cred ca vacanta pe Bursa se va prelungi pana luni. Din aceasta cauza vedem si reducerea drastica a tranzactiilor in piata", a explicat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere EstInvest.

In afara de SIF Transilvania (SIF3), care a desfasurat AGA ieri, toate cele patru societati financiare nu au reusit sa intruneasca cvorumul necesar si au decis reluarea adunarii astazi, cand nu mai este nevoie de prezenta minima pentru vot.

Dintre titlurile cele mai lichide, actiunile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, cu o apreciere de 1,4%, in timp ce titlurile bancare BRD au inregistrat o apreciere de aproape 0,7% fata de referinta. Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inchis in stationare ieri, in prima sedinta dupa AGA, la pretul de 0,1 lei/unitate.

"Este greu de apreciat cum va evolua piata saptamana viitoare, in conditiile in care totul depinde de ce se intampla in aceste doua zile (joi si vineri - n. a.) pe principalele piete externe, daca se agraveaza sau nu climatul macro-economic. In orice caz, intr-o astfel de perioada nu concep cum ar putea exista Bursa fara SIF-uri, iar o eventuala retragere a acestora de la tranzactionare ar fi o sinucidere. Nici nu concep asa ceva", a apreciat in continuare Murgoci.

Titlurile Condmag Brasov (COMI) si Compa Sibiu (CMP) au inregistrat ieri unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 2,3% si respectiv 5,6% fata de referinta. La polul opus s-au situat corectiile Siretul Pascani (SRT) si Remedia Deva (RMAH), de 7,1% si respectiv 6% fata de cotatia de miercuri.

"Odata cu revenirea SIF-urilor la tranzactionare, in mod cert o sa vedem si o crestere a rulajelor in piata, insa nu cred ca vom atinge nivelul de ieri (miercuri - n. a.), de peste 11 milioane de euro. In orice caz, daca pe extern se accentueaza scaderile, nu exclud ca luni sa vedem corectii ceva mai pronuntate in piata", a mai spus Murgoci.

Pe extern, principalele piete europene reveneau pe plus in sedinta de ieri, dupa corectiile puternice in urma anuntului de retrogradare a ratingului de tara al Greciei si al Portugaliei. Indicele paneuropean Euro Stoxx 50 urca spre inchidere cu aproape 1,2% fata de referinta.

De urmarit astazi