Agrana a trimis in somaj tehnic 144 de angajati ai fabricii de la Buzau

Autor: Diana Tudor Stoica 29.04.2010

Agrana Romania, cel mai mare producator de zahar prezent pe plan local, a trimis in somaj tehnic 144 de angajati ai fabricii de zahar din Buzau timp de patru luni, aproximativ 20% din numarul total de angajati ai companiei, potrivit informatiilor aparute in raportul remis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La finalul anului 2008, in cadrul grupului de companii Agrana din Romania lucrau 688 de persoane, potrivit BVB.

"S-a aprobat intreruperea temporara a activitatii salariatilor departamentului productie primara, respectiv pentru un numar de 144 de persoane, din cadrul SC Agrana Romania SA Bucuresti sucursala Buzau, pentru perioada cuprinsa intre 01.03.2010 si 30.06.2010", este mentionat in raportul companiei.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Agrana nu au dorit sa comenteze aceste informatii. Acestia declarau insa la finalul anului trecut ca daca nu vor avea zahar brut suficient in 2010 vor creste importurile de zahar rafinat, iar aceasta decizie implica si diminuarea fortei de munca.

Reprezentantii Agrana faceau aceste declaratii pe fondul finalizarii perioadei de tranzitie stabilita pentru producatorii de zahar dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, incepand cu luna octombrie a anului 2009.

In urma incheierii acestei perioade de tranzitie, producatorii romani de zahar au pastrat cotele de productie stabilite pentru procesarea sfeclei de zahar, insa cotele de rafinare a zaharului brut s-au micsorat semnificativ.

Aceasta reducere a cantitatii de zahar brut ar putea determina mai multi jucatori din piata zaharului sa trimita angatii in somaj, sa inchida fabrici sau sa isi schimbe profilul de activitate.

Spre exemplu, reprezentantii Agrana au infiintat la inceputul acestui an noi companii, una dintre ele avand ca profil de activitate cultivarea plantelor nepermanente si a cerealelor, potrivit informatiilor transmise Bursei de Valori Bucuresti de companie.

Astfel, daca pana la finalul anului trecut grupul austriac Agrana era prezent pe plan local prin intermediul companiilor Agrana Romania (care producea zahar la fabricile din Buzau si Neamt), AGFD Tandarei (productie de amidon in judetul Ialomita), Agrana Juice Romania Vaslui (suc de fructe), incepand cu luna viitoare, in componenta grupului vor intra si companiile Agrana Buzau, Agrana Tandarei, in judetul Ialomita (productia de zahar) si Agrana Agro, in judetul Neamt (cultivarea plantelor).

Producatorul de zahar care in 2008 a rulat afaceri de aproape 170 mil. euro nu a facut publice rezultatele financiare pentru anul 2009 pana in prezent.