Firmele au reluat angajarile. Cu cat va scadea rata somajului?

Autor: Adelina Mihai 29.04.2010

Atat autoritatile publice, cat si reprezentantii mediului de afaceri spun ca firmele au reluat angajarile in prima parte a acestui an, insa este posibil ca rata somajului sa nu se reduca decat in sezonul de vara.

Rata somajului va incepe sa scada chiar din luna mai, a spus ieri Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), dupa ce in martie a atins nivelul de 8,36%.

"Eu cred ca vom avea crestere economica, iar rata somajului va incepe sa se reduca si sa creasca ocuparea. Estimarile mele se bazeaza pe numarul de locuri de munca comunicate de catre companii", a spus Bian. El a mai precizat ca, in cadrul celei mai recente burse a locurilor de munca organizate de ANOFM, peste 2.000 de persoane si-au gasit un loc de munca. De asemenea, peste 1.100 de romani au plecat sa lucreze in strainatate prin intermediul unui program lansat de Uniunea Europeana, iar cei mai multi lucreaza in tari precum Italia, Danemarca, Spania sau Germania. Mai mult, peste 1.600 de noi locuri de munca au fost scoase la bataie de companii in aceasta luna, in cadrul unui targ de joburi.

Reprezentantii mediului privat confirma faptul ca o mare parte din companii au reinceput sa faca angajari si si-au deblocat bugetele de recrutare pentru ca au nevoie de personal. Cu toate acestea, este putin probabil ca printre candidatii cautati in prezent de angajatori sa se numere categoria somerilor.

"Inca din luna martie se resimte o revigorare la nivelul oportunitatilor de angajare. Insa nu vad cum ar putea influenta anunturile de angajare facute de companii rata somajului, pentru ca se cauta in special candidati cu studii superioare si nu muncitori, care sunt cei mai multi dintre someri", este de parere Alexandra Urseanu, account executive in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Hart Human Resource Consulting, care ofera si servicii de recrutare. La inceputul lunii martie, din cei 760.000 de someri, numai 48.600 aveau studii superioare, in timp ce somerii cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional constituiau ponderea cea mai mare a somerilor (72,5%).

"Exista semnele unei usoare scaderi a somajului, dar este doar un mugur de speranta de primavara care trebuie dublat de crestere economica reala. Altfel, aceasta scadere nu va deveni o constanta, ci se va dovedi a fi doar un flux temporar datorat si activitatilor estivale care iau avant in aceasta perioada", spune Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Numarul somerilor a crescut cu doar 3.000 in luna martie, dupa ce in ultimul an avansa cu cate 20.000-30.000 de noi someri lunar. Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului de crestere a ratei somajului este faptul sa mediul privat a finalizat cea mai mare parte a restructurarilor, dupa ce anul trecut peste 300.000 de someri au provenit din mediul privat.