Kazahii nu au bani sa plateasca datoria Petromidia. Si bugetul are nevoie de bani, spune Vladescu

Autor: Roxana Petrescu 29.04.2010

Kazahii de la KazMunaiGaz, compania de stat care a cumparat grupul Rompetrol, spune ca nu va putea plati la termen, adica in septembrie, datoriile de 571 mil. euro pe care Rompetrol Rafinare - Petromidia le are catre statul roman, una dintre solutiile propuse fiind "restructurarea" acestor datorii pe o perioada de 3-5 ani.

"In ultimii trei ani, grupul Rompetrol a inregistrat pierderi de 400 de milioane de dolari din cauza a mai multor factori, inclusiv contextul nefavorabil al pietei. Presiunea este fantastica in sensul in care facem tot ce ne sta in puteri pentru a nu da oameni afara. Am investit foarte mult, dar rezultatele financiare nu sunt acolo unde ne-am dori. In acest context, nu cred ca vom fi capabili sa platim aceasta datorie. Intelegem ca este important pentru statul roman sa primeasca acesti bani, dar fara sprijin extern nu vom putea platii", a explicat Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol.

Care a fost raspunsul ministrului finantelor Sebastian Vladescu? "Si bugetul are nevoie de bani!"

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel care a facut afacerea Rompetrol incepand cu preluarea rafinariei Petromidia si continuand, in 2003, cu transformarea datoriilor companiei in obligatiuni cu ajutorul guvernului Nastase, a vandut kazahilor grupul Rompetrol in doua transe, in 2007 si 2009, devenind miliardar in dolari. Patriciu nu are acum nicio obligatie de plata in ceea ce priveste datoriile Petromidia, care sunt acum in curtea KazMunaiGaz.