Depozit, cont de economii sau cont curent? Cum e mai bine sa va tineti banii?

Ziarul Financiar 30.04.2010

Modalitatile de economisire oferite de bancile romanesti sunt multiple. Important este sa stiti foarte bine ce nevoi aveti pentru a face alegerea cea mai potrivita. De exemplu, daca va simtiti in stare sa puneti la banca o anumita suma de bani si sa nu umblati la ei, atunci alegeti un depozit. Daca vreti sa aveti oricand acces la bani, atunci alegeti contul de economii sau contul curent cu o dobanda avantajoasa.

Depozitul este pentru strangatori. Adica aveti o suma de bani si sunteti dispus sa uitati de ea pentru o perioada de cateva saptamani pana la doi, trei ani, timp in care se acumuleaza dobanda.

Pentru a va face un depozit trebuie sa aveti la dispozitie o suma minima, care difera in functie de banca. Odata depusi acesti bani, nu mai puteti retrage sau adauga noi sume, fara sa pierdeti randamentul.

Contul de economii este mai flexibil decat un depozit, in sensul ca puteti umbla la bani atunci cand vreti, nu are o perioada determinata, asa cum este si cazul unui cont curent, dar trebuie precizat ca nu puteti face plati din acest cont, ca dintr-unul curent, ci doar sa depuneti, sa incasati sau sa retrageti anumite sume.

Daca nu aveti toti banii si stiti ca peste o anumita perioada de timp vei vrea sa ii depuneti la banca, in loc sa va chinuiti sa faceti mereu un alt depozit, mai bine va faceti un cont de economii, unde ii depuneti sau de unde ii scoateti cand vreti, fara penalizare.

Daca nu vreti sa fiti legat in niciun fel de anumite conditii, atunci va puteti face un cont curent, la care aveti dobanda apropiata de cea a unui depozit. Bineinteles, nu toate bancile ofera un astfel de produs.

Despre modalitatea cea mai buna pentru pastrarea banilor si ofertele bancilor din Romania pe acest segment cititi pe www.incont.ro.