Nouriel Roubini: UE trebuie sa se trezeasca la realitate si sa restructureze datoriile Greciei

Ziarul Financiar 30.04.2010

Europa trebuie sa renunte la a mai ajuta Grecia si trebuie sa inteleaga ca este momentul sa opteze pentru restructurarea datoriei Greciei si pentru o scadere a dobanzilor, este de parere Nouriel Roubini, economistul care a prezis intrarea in recesiune a economiei SUA.

Intr-un editorial publicat vineri in Financial Times, Roubini si Arnab Das, presedinte si resepectiv director pentru studii de piata in cadrul Roubini Global Economics, considera ca obligarea Greciei in vederea reducerii radicale a cheltuielilor publice risca sa duca la o intrare in default imposibil de controlat.

"S-a pierdut prea mult timp pentru a nega evidenta dar daca se trece la adoptarea masurilor (stabilite cu UE si FMI - n.r.) s-ar putea sa fie prea tarziu pentru evitarea iesirii de sub control", scriu cei doi.

Masurile propuse tin de o restructurare a datoriilor, un plan de ajustare bugetara pentru tarile de la periferia zonei euro, un ajutor mai important acordat de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, scaderi ale dobanzii, o stimulare a cererii in Germania si un efort concertat pentru corectarea slabiciunilor institutionale.

"BCE trebuie sa se pregateasca de refinantare pentru a evita retragerile de bani de la bancile grecesti. Trebuie sa relaxeze politica monetara pentru slabirea monedei europene, ceea ce va permite restabilirea competitivitatii si impiedicarea deflatiei. Sunt necesare de asemenea facilitati pentru mentinerea lichiditatii pentru bancile expuse la tarile cu probleme".