Cum poate evita Portugalia sa ajunga in situatia Greciei

Autor: Catalina Apostoiu 02.05.2010

Portugalia ar trebui sa poata evita situatia in care ar deveni urmatoarea tara dupa Grecia care sa aiba nevoie de sustinere din partea UE avand in vedere probabilitatea ridicata ca un plan de austeritate anuntat luna trecuta sa fie adoptat in Parlament si apoi acceptat de populatie fara proteste violente, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Totusi, in conditiile in care investitorii ii evita obligatiunile, Portugalia va trebui sa consolideze planul cu masuri nepopulare cum ar fi majorari indirecte de taxe, reduceri de cheltuieli si posibil reduceri salariale, riscand in caz contrar o adevarata criza de incredere, spun analistii.

"Riscul contagiunii dinspre Grecia va obliga guvernul sa extinda masurile existente", a declarat Jose Brandao de Brito, economist in cadrul Millennium Bank. "Portugalia trebuie sa-si tinta sub control deficitul bugetar cat timp mai poate. Noi masuri ar trebui adoptate atat pe partea consolidarii bugetare, cat si a sporirii competitivitatii prin flexibilizarea pietei muncii", a adaugat analistul.

Dupa decizia agentiei Standard & Poor's de a reduce ratingul suveran al Portugaliei cu doua trepte la A-, spreadul dintre randamentele obligatiunilor portugheze si cele germane a inceput sa creasca. De asemenea, tendinta contractelor swap pe riscul de credit a inceput sa se inverseze in ultimele zile, dupa cum s-a intamplat in cazul Greciei la inceputul lunii aprilie.

Guvernul socialist portughez a anuntat luna trecuta planuri de reducere a deficitului bugetar la 2,8% din PIB in 2013 de la 9,4% anul trecut. Masurile includ limitarea salariilor din sectorul public si a cheltuielilor guvernamentale. Desi considerat drept solid si credibil de catre autoritatile de la Bruxelles, programul ar putea fi insuficient daca rata de crestere economica nu atinge tintele guvernului.

Premierul socialist Jose Socrates si liderul celui mai mare partid de opozitie au lansat recent o declaratie comuna, angajandu-se sa coopereze in vederea implementarii planului.

Diego Iscaro, economist in cadrul UHS-Global Insight din Londra, a declarat ca riscul ca Portugalia "sa fie trasa intr-un cerc vicios cum s-a intamplat cu Grecia" creste de la o zi la alta in pofida deficitului si datoriei mai reduse ale Portugaliei si credibilitatii fiscale mai solide a tarii. Luna viitoare, va exista un important test de incredere in momentul in care Portugalia va trebui sa rascumpere titluri de trezorerie in valoare de cinci miliarde de euro, pe 20 mai. Guvernul spune ca nu vor exista probleme.

Totusi, guvernul va trebui sa mai emita obligatiuni cu o valoare cuprinsa intre 11 si 13 miliarde de euro in acest an si sa demonstreze ca poate face fata actualului cost ridicat de finantare.

Profesorul Joao Cesar das Neves, economist in cadrul Universitatii Catolice din Lisabona, spune ca solutia ideala ar fi ca Portugalia sa urmeze exemplul Irlandei, care anul trecut a reusit sa tempereze temerile pietelor venind cu un plan de austeritate complet, cu reduceri salariale pentru functionarii publici. "Portugalia trebuie sa vina cu masuri mai dure, sa reduca salariile dupa exemplul Irlandei", a declarat Das Neves.

David Schnautz, strateg in cadrul Commerzbank, declara ca Portugalia trebuie sa fie foarte atenta cu programul de emisiuni de obligatiuni dupa majorarea acestuia la 20-22 miliarde de euro luna trecuta, de la 18-20 miliarde.

"O noua revizuire in sus ar fi o masura periculoasa", a declarat acesta, adaugand ca tara trebuie de asemenea sa demonstreze in continuare ca poate atrage cu succes fonduri de pe piata.

Analisti din Portugalia spun ca riscurile unui esec in implementarea masurilor de austeritate sunt scazute pentru ca portughezii nu sunt inclinati catre proteste violente de genul celor din Grecia.